Spor o odkaz Václava Havla v Trutnově: Radnice podle aktivistů vybrala nevhodnou ulici

Události: Aktivisté chtějí po Havlovi pojmenovat frekventovanou Horskou ulici v Trutnově (zdroj: ČT24)

Po letech sporů budou mít v Trutnově ulici Václava Havla. Část veřejnosti je ale proti: a to z toho důvodu, že podle nich radnice vybrala ulici mimořádně nedůstojnou. S jejich protinávrhem pojmenovat po Havlovi pěší zónu ale zase nesouhlasí radnice.

Právě k podkrkonošskému městu měl někdejší prezident po Praze asi nejblíž: pracoval tam v pivovaru, na nedalekém Hrádečku se scházel s disidenty a pravidelně se účastnil vyhlášeného hudebního festivalu. Přesto ho v Trutnově zatím nepřipomíná vůbec nic. 

Aktivisté proto chtějí po bývalém prezidentovi pojmenovat dnešní Horskou ulici. Tato pěší zóna je totiž s Havlem spojená, na jednom konci je pivovar, kde Havel-disident pracoval, na jejím druhém konci pak Havel-prezident poprvé pozdravil dav na trutnovském náměstí. 

Jenže předseda názvoslovné komise v Trutnově Vladimír Wolf upozorňuje, že se v případě Horské ulice jedná o 200 let starý směrový název, který se podle zvyklostí měnit nemá. 

Město přišlo s vlastním protinávrhem. Po prvním českém prezidentovi by se měla jmenovat část Revolučního nábřeží. Radnice už nechává vyrábět cedule s nápisem „Nábřeží Václava Havla“. „Celá názvoslovná komise se shodla, že by to bylo nejlepší na Revolučním nábřeží. Myslím si, že je to důstojné místo,“ dodává předseda komise Vladimír Wolf.

Jenže tento nápad aktivisté kritizují: „Havlův odkaz chce město odklidit na vedlejší ulici, která je proslavená tím, že se tu scházeli nacisti a v roce 1935 zde promluvil i Konrad Henlein,“ poukazuje Martin Věchet, mimochodem jeden z organizátorů trutnovského festivalu. O tom, která trutnovská ulice nakonec ponese Havlovo jméno, budou zdejší zastupitelé definitivně rozhodovat v prosinci.