Práce na novém nemocničním pavilonu v Jihlavě finišují

Jihlava - V jihlavské nemocnici probíhají poslední dokončovací práce před otevřením zbrusu nové nemocniční budovy. Pavilon urgentní a intenzivní péče bude nejmodernějším zdravotnickým zařízením na Vysočině. Má ale i svoje kritiky, kteří se bojí, aby měl dostatek pacientů.

Ze staré budovy v havarijním stavu se do nového pavilonu přesune infekční oddělení, z celé nemocnice pak většina lůžek intenzivní péče. Také zde bude zřízen centrální příjem pacientů.

Nejmodernější nemocniční pavilon na Vysočině přišel na 430 milionů korun. Stavbu financuje Kraj Vysočina s pomocí evropských dotací. V posledních letech kraj investoval do výstavby nemocnic celkem 1,3 miliardy korun. Opozice to kritizuje a bojí se, jestli velkoryse pojímané nemocnice budou mít i dost pacientů. „Vždy je lepší, když je na jednom místě soustředěná veškerá péče a zdravotnický personál chodí za pacientem, než aby pacient běhal po nemocnici,“ myslí si ale hejtman Jiří Běhounek (ČSSD).

V úterý 4. září bude v jihlavské nemocnici den otevřených dveří. Nový pavilon si tak může prohlédnout i veřejnost. Pak už se sem začnou stěhovat první pacienti.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)