Obchodní centrum Corso chce Plzeň nahradit projektem s obchody a byty

Obchodní centrum Corso možná nahradí multifunkční projekt (zdroj: ČT24)

Z centra Plzně by mohla zmizet obří proluka, která vznikla zbouráním kulturního domu Inwest. Na jejím místě mělo původně stát nové obchodní centrum Corso. Plzeňané ho ale v referendu odmítli. Nyní se změnil územní plán a společnost Amadeus, které pozemek patří, opět začala s městem jednat. Nový projekt počítá s multifunkční výstavbou včetně bytů a míst pro volnočasové aktivity.

Místo obchodního centra je nedaleko plzeňského náměstí Republiky už tři roky jen prázdný prostor, který slouží jako parkoviště. Lidé v roce 2013 v referendu projekt obchodního centra odmítli a společnost Amadeus tak nemohla začít stavět. Město proto zažalovala o téměř dvě miliardy korun za zmaření projektu a ušlý zisk.

Soudní spor stále pokračuje. Firma s městem ale začala znovu jednat o možnostech výstavby. Dopomohl k tomu nový územní plán, který zastupitelstvo schválilo letos v září. „V podstatě se bavíme o velikosti budov, o územním členění, případně o tom, jestli mají v prostoru vznikat i ulice,“ řekl České televizi primátor Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD).

Město ale musí nejprve připravit územní studii. Ta by měla upřesnit podmínky, které musí stavba splňovat. Podle primátora by území mělo být multifunkční a nabídnout služby nejen v oblasti obchodů, ale například i byty a volnočasové aktivity.

Vizualizace obchodního centra Corso
Zdroj: ČT24

„I když si nejsme zcela jisti, zda současná podoba plánu umožňuje připravit projekt, který by byl ekonomicky soběstačný, tak jsme připraveni k maximální možné součinnosti a nalezení smysluplného řešení pro tuto významnou lokalitu,“ reagoval zástupce společnosti Amadeus Karel Samec.

Zda se obě strany na novém projektu shodnou, by mělo být jasné v průběhu příštího roku. Spor u soudu o téměř dvě miliardy korun ale poběží dál. Okresní soud v Plzni letos v květnu zamítl žalobu na radnici. Společnost Amadeus se ale proti rozsudku v červenci odvolala. Věcí se tak bude zabývat Krajský soud v Plzni.