Protest proti betonovým květináčům na Praze 5

Praha – Na Smíchově protestovala asi třicítka lidí proti obřím betonovým květináčům, které radnice Prahy 5 během prázdnin rozmístila na chodnících v několika ulicích. Protest na Hořejším nábřeží organizovala Strana zelených. Květináče podle části místních vytvářejí bariéry a omezují průchod. Radnice plánuje do květináčů vysadit stromky a keře – zeleň má podle radnice zlepšit ovzduší v místech, kde jezdí hodně automobilů.

Účastníci dnešního protestu měli transparenty s nápisy Chceme diskusi, ne beton nebo Beton smog nezastaví. Zástupci Strany zelených zároveň sbírali podpisy pod petici za odstranění květináčů, kterou pak chtějí předat zastupitelům městské části. Podle jednoho z organizátorů Lukáše Budína (SZ) chtějí sehnat alespoň 400 podpisů obyvatel Prahy 5. Při takovém počtu by se totiž podle něj muselo zastupitelstvo peticí zabývat.   

„Celý projekt je finančně nákladný a od začátku netransparentní,“ kritizoval Budín. Podle něj květináče hyzdí veřejný prostor a komplikují lidem život. Budín zpochybňuje i účinky, které by zeleň v betonových kontejnerech měla mít. Podle radnice by měly rostliny ročně snížit imisní zátěž o 13,8 tuny znečišťujících látek. „Všechny ty květináče by nahradil jeden vzrostlý strom,“ tvrdí Budín. Podle něj jsou navíc rozmisťovány i na místech, kde ke zlepšení životního prostředí nemohou přispět, například u zadní zdi pivovaru Staropramen.   

Radnice se ale projektu vzdát nechce. „Evidujeme všechny připomínky občanů Prahy 5 k tomuto projektu a následně je vyhodnocujeme. Kritiku jsme obdrželi z lokality Hořejšího nábřeží, kde následně došlo k přesunu zhruba deseti květináčů,“ uvedl radní Prahy 5 Jaroslav Nedvěd (ČSSD). Praha 5 začala s rozmisťováním několik metrů dlouhých květináčů na začátku prázdnin, celkem by jich mělo být v ulicích městské části kolem 270. Městská část na akci dostala 16 milionů korun z EU, dalších 1,5 milionu korun doplatí ze svého.

Vydáno pod