Světová asociace zahrad vyloučila zoo ve Dvoře Králové

Dvůr Králové - Světová asociace zoologických zahrad (WAZA) vyloučila královédvorskou zoo ze svých řad. Ve zdůvodnění kritizuje dlouhodobé porušování etického kodexu při práci se zvířaty. Zahrada ve Dvoře Králové už není ani členem evropské asociace a ocitla se tak prakticky v izolaci. Zřejmě bude muset vrátit i některá zapůjčená vzácná zvířata.

V minulých letech přitom zahrada sbírala za chov ohrožených zvířat jedno ocenění za druhým. Jako první také v Česku nabídla návštěvníkům zážitek z afrického safari. Zlom přišel v roce 2009, když se část odborníků postavila proti vývozu bílých nosorožců do Afriky. Hned nato začali zahradu opouštět špičkoví zoologové. „Byla zničená třicetiletá práce desítek lidí, kteří pracovali, aby ze Zoo Dvůr Králové vytvořili zoologickou zahradu světového formátu,“ stěžuje si bývalá zooložka Kristina Tomášová.   

Kritikou nešetří ani dcera zakladatele zdejšího safari Zdena Vágnerová: „To, co se se zoologickou zahradou v poslední době děje, není naplňování, ale systematické ničení Vágnerova odkazu.“ Po výtkách zahrada v roce 2010 raději sama ukončila členství v evropském sdružení zoologických zahrad, čímž se připravila o některá vzácná zvířata. Záchovné programy totiž fungují tak, že nejvzácnější druhy, jako jsou třeba gorily nebo sloni, nejsou v majetku zoo, ale zahrada je má zapůjčené. V květnu proto musela zahrada vracet vzácnou pralesní žirafu. 

Teď přišla další rána od světové asociace: „Zmiňované problémy zahrnují obvinění z vážného porušení etického chování v souvislosti s řadou převozů zvířat. Rada WAZA došla k závěru, že specifické podmínky nebyly naplněny. Členství zoo Dvůr Králové proto bylo ukončeno pro neschopnost splnit standardy reprezentované etickým kodexem WAZA,“ uvedl výkonný ředitel asociace Gerald Dick. Světová asociace zahradu rok sledovala, ve Dvoře Králové ale chyby nenapravili. Ze zahrady proto zřejmě zmizí další chráněná zvířata.   

Zoo patří Královéhradeckému kraji – hejtman Lubomír Franc přitom ještě v červenci nešetřil optimismem: „Děláme všechno pro to, aby zahrada fungovala, jak má. Myslím, že jdeme správnou cestou,“ řekl hejtman České televizi 4. července. Navzdory varování odborníků loni zahrada do safari pustila auta a zvýšila i vstupné. Milionová návštěvnost ale klesla na třetinu.