Noví zastupitelé Královéhradeckého kraje se nestačí divit. Zdědili nejdražší sídlo v Česku

Sídlo hejtmanství v Hradci Králové je na leasing (zdroj: ČT24)

Noví zastupitelé v Královéhradeckém kraji už mají nakročeno do úřadu. Někteří z nich ale netuší, že jeho sídlo, jedno z nejdražších v zemi, kraji nepatří a že budou jenom hosty v cizí budově. Kraj areál už devět let splácí podobně jako třeba auto pořízené na leasing. Do vlastnictví ho dostane až za jedenáct roků.

Vlastníkem přestavěného pivovaru je rakouská bankovní skupina Erste a její dceřiné firmě Immorent kraj areál formou leasingu splácí. Při zařizování úřadu se před časem nešetřilo penězi. Například obyčejný věšák přišel na dvacet dva tisíce korun, stůl rady šest set šedesát pět tisíc, křeslo ředitelky za padesát šest tisíc korun.

 „Pro některé z nás, nové zastupitele je to překvapení,“ sdělil Aleš Cabicar  z TOP 09. Doposud splatil už Královéhradecký kraj miliardu a 45 milionů korun a zbývá doplatit částku 400 milionů korun. „Vše běží podle smlouvy a to až do roku 2027,“ uvedla tisková mluvčí Erste Bank, Česká spořitelna Kristýna Havligerová.

Nejdražší krajské sídlo v Česku

Model kritizovaný tehdejší opozicí, sociálními demokraty a lidovci vymysleli před deseti lety radní z ODS. Zdůvodnili to tím, že chtějí zachránit rozlehlou stavbu v centru Hradce. „Předražený byl i samotný nákup pivovaru a výběrové řízení na dodavatele se prakticky nekonalo,“ říká krajský zastupitel Vladimír Derner z KDU-ČSL.

Kraj začal splácet s úrokem přes 5 a půl procenta. Už teď je jeho úřad zřejmě nejdražším ze všech třinácti v celé České republice. „Příští rok bude končit období, kdy je možné vlastně řešit, zda tu smlouvu vypovědět, nebo zda ji dále naplňovat,“ sdělil zastupitel a budoucí hejtman Jiří Štěpán z ČSSD. Někteří zastupitelé by proto volili řešení, aby kraj své sídlo splatil dřív.

Radní už jednou uvažovali, že leasing splatí o patnáct let dříve a ušetří tak přibližně 120 milionů korun. Nakonec použili peníze jinak a splácejí dál. Teď problém předají svým nástupcům.