Učitelé v Děčíně si zvykají na ruch ve třídě. Od září se jich týká inkluze

UvR: Zavádění inkluze v Děčíně (zdroj: ČT24)

Na šum a ruch ve třídách i na neustálou přítomnost asistentů si zvykají děčínští pedagogové. Všech škol ve městě se tam totiž od září týká inkluze. Radnice na její podporu dostala třicetimilionovou dotaci od Evropské unie. Školy se ale potýkají s nedostatkem asistentů.

V děčínské základní škole Máchova je asi sedm žáků, kteří vyžadují větší péči. Učitelky a asistentky si navzájem vypomáhají. „Když paní učitelka se chce individuálně věnovat nějakému dítěti, které potřebuje podrobnější výklad, tak se zase já postarám o celou třídu,“ popisuje každodenní praxi asistentka Radka Kadlecová.

Děčín zaměstnává ve školách přes 60 asistentů. Jejich průměrný plat je 15 tisíc hrubého, ovšem většina z nich pracuje pouze na poloviční úvazek. Sehnat za těchto podmínek pro školy dostatek lidí proto nebývá snadné. „Na prvním stupni není učitelka, která by si neřekla o asistenta,“ říká ředitelka ZŠ Máchova Alena Tomášková.

Asistenti na školách v Děčíně
Zdroj: ČT24

Projekt funguje teprve od září. Děčín má zatím od Evropské unie peníze na dva roky. Vedle asistentů přímo ve třídách na každé základní škole pracuje také psycholog, který má pomáhat k dobrým vztahům mezi žáky, učiteli a hlavně i rodiči. Pro ty je nový způsob vyučování jiný, než sami jako děti zažili.