Přemnožená klíšťata už mají na Vysočině na svědomí padesát nemocných encefalitidou

Lékaři na Vysočině evidují od začátku roku víc případů nákazy encefalitidou než za celý loňský rok. Nemocných přibylo i na jižní a východní Moravě. Podle epidemiologů se letos přemnožila klíšťata. Může za to teplé a suché počasí. Lidé také zanedbávají prevenci. Očkovaná je jen necelá čtvrtina Čechů.

Pět desítek nemocných na Vysočině jen za devět měsíců. Loni jich bylo za celý rok o pět méně. Jen v havlíčkobrodské nemocnici letos hospitalizovali s klíšťovou encefalitidou patnáct pacientů. Jednou z pacientek byla i Eva Miláčková, kterou klíště nakazilo zřejmě při sběru borůvek. Na dva měsíce ji nemoc vyřadila z práce a problémy má stále. „Potřebuju víc spát a přes den musím často odpočívat,“ říká Eva Miláčková.

Závažnost onemocnění narůstá s věkem nemocných. „Ty nejzávažnější případy jsou ve věkové skupině nad padesát let,“ říká lékařka infekčního oddělení nemocnice v Havlíčkově Brodě Blanka Ptáčková. Právě do této skupiny patřil i jeden nemocný, který encefalitidu nepřežil.

Oproti minulým letům stoupl počet nemocných i na jižní Moravě a Zlínsku. Důvodem je teplé počasí, kvůli kterému se klíšťata přemnožila. Nemocných může ještě do konce roku přibýt. Pokud teploty stoupnou nad deset stupňů, klíšťata začnou být znovu aktivní.

Lidé přitom podceňují prevenci. Očkovaná je jen necelá čtvrtina Čechů. „Je to stále velmi nízké číslo na to, abychom mohli předpokládat, že se tím sníží nemocnost,“ říká ředitelka protiepidemiologického odboru Krajské hygienické stanice Alena Dvořáková.

Česká republika je navíc celoevropským ohniskem encefalitidy. Nakazí se tu 25 procent nemocných v rámci Evropské unie. Očkovat se přitom lidé mohou celý rok buď u praktického lékaře, nebo v očkovacím centru.