Babiš chce ve funkci ústeckého hejtmana zachovat komunistu Bubeníčka

Dosluhující ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) by měl setrvat v čele kraje i v novém volebním období. Stojí o to šéf ANO Andrej Babiš, jehož hnutí v Podkrušnohoří zvítězilo a se druhými komunisty chystá krajskou koalici. Informaci přinesl server iDnes.cz.

Ústecké krajské zastupitelstvo má pětapadesát křesel a nováčkovi voleb, hnutí ANO, se ve víkendovém hlasování podařilo získat hned dvacet mandátů. Komunistická strana, která kraji v uplynulých čtyřech letech vládla a obhajovala své vítězství z voleb 2012, skončila druhá se třinácti mandáty, sociální demokracie jich získala deset, ODS sedm a koalice SPD-SPO pět.

ANO se rozhodlo o koalici vyjednávat s druhým nejsilnějším klubem v zastupitelstvu a případná spolupráce s lidmi Vojtěcha Filipa by mu mohla zajistit relativně konformní dvojkoalici, která se ve stávajících povolebních vyjednáváních ukazuje spíše jako výjimka. Žádná dohoda ale zatím uzavřena nebyla. KSČM probere možnou spolupráci s vítězem voleb ve čtvrtek na krajském předsednictvu.

Babiš: Bubeníček může zůstat, že je komunista, nevadí

Podle aktuálního vyjádření šéfa hnutí ANO Andreje Babiše pro iDnes.cz jsou v Ústeckém kraji i tlaky, které by mohly vést k tomu, že by ANO z jednání vypadlo. „Klidně to mohou postavit bez nás,“ řekl – a dodal, že mu není zatěžko přenechat v případné dvojkoalici hejtmanské křeslo komunistům.

„Pokud byl hejtman, neměl žádné kontroverze. No tak nechť tam může zůstat a to není vůbec o tom, jestli je nebo není komunista,“ řekl Babiš. „To je nabídka, která je spojena s poměrem míst v radě, a tam máme mít dominantní pozici. Hejtman bez našich lidí nebude moci rozhodovat. Křesla v radě jsou důležitější než hejtman a pan Bubeníček, nevím, že by měl nějaký skandál, že by něco ukradl,“ dodal.

To, že komunista bude řídit kraj, pro vicepremiéra neznamená problém. „Tam se nedělá politika, tam se spravují peníze kraje. Pokud budeme mít hejtmany v klíčových krajích, to jsou Moravskoslezský, Jihomoravský a Středočeský, tak budu na výsost spokojený,“ poznamenal Babiš.

Prezident Miloš Zeman „toto velkorysé gesto ocenil“, uvedl v reakci na Twitteru mluvčí Jiří Ovčáček, sám hejtman ale podotýká, že vyjednávání o případné dvojkoalici nestojí na jeho osobě. „Zatím nemám co komentovat, protože se o tom ve stranických orgánech nejednalo. Vyjednávání ale není jen o jednom jméně,“ podotkl a odkázal na čtvrteční jednání krajského výboru.