Psí záchranáři se utkali na mistrovství světa

Libočany u Žatce - Medaile z letošního mistrovství světa záchranářských psů v Žatci si rozdělila družstva z České republiky, Slovinska a Německa. Ta nasbírala nejvíce bodů při stopování, hledání na ploše a v kategorii poslušnost. V nejatraktivnější disciplíně, práci v sutinách, zvítězili Finové.

Najít tři živé lidi pod sutinami nejdéle do dvaceti minut, to je úkol záchranářských psů v jedné z hlavních disciplín mistrovství světa záchranných družstev. „Rozhodují minuty. Tady je to otázka bodů, ale v realitě je to otázka života,“ konstatuje ředitelka mistrovství Helena Šabatová. Záchranářští psi se přitom nesmí zaleknout ničeho. „O nadání ani nejde, jsou to nesčetné hodiny a hodiny tréninku,“ říká Leoš Vokál ze záchranné brigády kynologů Ústeckého kraje. „Pes musí prokázat kus sportovního ducha,“ dodává rozhodčí Vilém Babička.

Dokonalá práce jednoho psa ale nestačí. On i jeho pán si musí porozumět i se všemi ostatními. „Záleží na tom, jak pracuje tým, aby neprohledával místo dvakrát, nebo naopak nenechal nějaké hluché místo,“ vysvětluje Šabatová. Podle záchranářů, kteří už zasahovali v různých částech světa, zůstávají psi v kritických situacích nenahraditelní. „Psí čenich je opravdu speciální detektor,“ říká Babička.

Ani vítězové mistrovství světa ale nemají místo v důležitých záchranných misích jisté. Pokud se jich chtějí účastnit, musí projít ještě letos v listopadu zátěžovým testem. Ztracené nebo zasypané lidi budou hledat na předem neznámých místech. Sami, jen se zásobami pro sebe a svého psa.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)