Do půlnoci má padnout dům č. 19, majitel ale bourat nebude

Ostrava - Do dnešní půlnoci měl Oldřich Roztočil, majitel domů v ghettu Přednádraží, zbourat jeden z nich, číslo 19. Budova ale stále stojí a demolice se nechystá. Roztočil se totiž chce v pondělí proti úřednímu rozhodnutí odvolat a chátrající objekt zachránit. V jednom z domů od včerejška teče po třech týdnech voda. Budoucnost ghetta ale stále komplikuje situace kolem kanalizace. O jejím osudu rozhodne soud.

Dům číslo 19, který už měsíce nikdo neobývá, byl nejvíce postižen problémy s nefunkční kanalizací. Splašky se tu pravidelně dostávaly až do prvního patra. Majitel budovy proto už dříve veškeré obyvatele postupně odstěhoval do ostatních objektů. Zbourat ho ale nehodlá. „Chci v podnikání pokračovat, na pořadu dne je rekonstrukce domu,“ říká Roztočil. 

Oprava domu by podle znaleckého posudku vyšla na 25 milionů korun. Jeho zbourání by stálo asi čtyři miliony, i proto město zatím neuvažuje o tom, že by se pustilo do demolice na vlastní náklady. „Náš stavební úřad vyčká na výsledek odvolacího řízení,“ uvedla mluvčí městské části Moravská Ostrava a Přívoz Jana Pondělíčková.

Vstup a reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Od včerejška teče v nejzachovalejším z domů, v čísle 8, voda, i když zatím jen jedním kohoutem. Od pondělka bude možná puštěna ve více bytech. „Je to pro nás radostná zpráva,“ řekl jeden z obyvatel Jan Bandy. Oldřich Roztočil chce dosáhnout toho, aby tento dům byl vyjmut ze seznamu „zakázaných“. „A takhle bych chtěl dům po domu postupovat dále,“ dodal.

Osud celého Přednádraží stále komplikují nevyjasněné vztahy kolem kanalizace. Komu patří a kdo ji má opravit, nakonec určí soud.