Staré vagony mizí, ale pomalu

Žim (Teplicko) - Zhruba dva tisíce odstavených nákladních vagonů stále hyzdí Česko. Navíc se v nich často usazují bezdomovci a squatteři. ČD Cargo slibovalo, že všechny vyřazené vozy zmizí už loni. Teď slib prodlužuje na konec tohoto roku. V nejbližších dnech by se měli dočkat například v Brně.

Po odvysílání reportáže ČT před dvěma lety slibovalo ČD Cargo nápravu. Do konce roku 2011 prý zlikviduje všech 5 tisíc odstavených vozů po celém Česku. Na malém nádraží v Žimi se však dodnes nic nezměnilo. Kolona vagonů pouze víc zarůstá, rezaví a rozpadá se. Některé vozy jsou tady už deset let. Do některých se navíc stahují squatteři či bezdomovci.

ČD Cargo se hájí tím, že se jim zkomplikovala výběrová řízení na firmu, která měla nepojízdné vagony sešrotovat. Navíc čeká na lepší cenu železa. „My z těch vozů potřebujeme náhradní díly, bude jich 13 tisíc, což je 40 tun železa za 10 milionů korun,“ uvedl Jakub Ptačinský, mluvčí ČD Cargo. 

Část zrezivělých souprav se jim ale - i když se zdržením - zlikvidovat podařilo. Už brzy by si měli oddechnout také v Brně, kde se na nádraží zabydleli bezdomovci. Krajinu po celé České republice ale pořád hyzdí zhruba dva tisíce nepoužívaných nákladních vagonů. Jen pro představu - pokud by se postavily za sebe na jednu kolej, táhla by se asi čtyřicetikilometrová řada z Prahy až do Mělníka. ČD Cargo opět slibuje - do konce roku i tyto zmizí.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)