Aktivisté versus koleje. Budovu Kliniky získala SŽDC

Budovu bývalé polikliniky na pražském Žižkově získala Správa železniční dopravní cesty. Upozornil na to Český rozhlas Radiožurnál. Objekt nelegálně obývá Autonomní sociální centrum Klinika, které dříve mělo budovu projanatou, ale letos v zimě kontrakt vypršel. SŽCD chce do budovy přestěhovat své zaměstnance.

Informaci Českého rozhlasu Radiožurnálu potvrdil mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Radek Ležatka. Smlouvu strany podepsaly minulý týden, nyní bude převod zanesen do katastru nemovitostí, uvedl.

SŽDC ještě budovu fyzicky nepřevzala. Až se tak stane, tak je v plánu rekonstrukce objektu: „Polohou i velikostí odpovídá našim požadavkům na umístění našich zaměstnanců,“ uvedl mluvčí SŽDC Jakub Ptáčinský.

Centrum Klinika však oznámilo, že převod na SŽDC považuje za netransparentní. Chce v budově v Jeseniově ulici dále působit a pokračovat ve svém programu. „Ptali jsme se minulý týden na SŽDC podle zákona číslo 106 (o svobodném přístupu k informacím) a napsali nám, že žádný projekt na využití nechystají. Máme to černé na bílém,“ kritizuje Arnošt Novák z kolektivu Klinika.

Budovu bývalé polikliniky získala SŽDC (zdroj: ČT24)

Podle SŽDC byl ale dotaz vznesen na to, zda existuje konkrétní projekt. „Dotaz zněl zcela konkrétně, a to na připravený projekt, nikoliv na samotné převzetí nebo využití objektu. A projekt, ani jiná dokumentace opravdu ještě hotov není. Takto jsme i podle zákona odpověděli,“ dodal Ptačinský.

Letos objekt dvakrát vyklidila policie

Přetahovaná o léta opuštěnou budovu začala koncem roku 2014. Krátce poté, co ji obsadili squatteři, vyšlo najevo, že ji stát chtěl věnovat Generální inspekci bezpečnostních sborů. Později se ji pokoušela získat Praha, ale nakonec připadla Správě železniční dopravní cesty, která pečuje o státní majetek na železnici – koleje, nástupiště a od letošního léta i nádražní budovy.

obrázek
Zdroj: ČT24

Aktivisté z Autonomního sociálního centra Klinika přitom chtěli budovu využívat i nadále. Rok ji měli pronajatou, ale od letošního března již smlouvu nemají. Dvakrát v průběhu jara vyklidila objekt policie, která přijela hledat ohlášenou bombu. Squatteři se ale vždy vrátili. ÚZSVM se s nimi soudí o vyklizení budovy a uložil jim pokutu přes 150 tisíc korun za její neoprávněné používání. Část pokuty už aktivisté zaplatili z příspěvků dárců.