Na Zlínsku začalo povolební vyjednávání. Vítězní lidovci se sešli s ČSSD a STAN

Krátké oslavy vítězství lidovců ve Zlínském kraji vystřídala jednání o nové koalici. Další schůzky by podle krajské tajemnice KDU-ČSL měly pokračovat v pondělí. Lidovecký lídr Jiří Čunek uvedl, že je strana připravená se setkat se všemi kromě komunistů.

Zlínští lidovci zatím stihli schůzku se zástupci hnutí ANO, ČSSD a Starostů a nezávislých (STAN). Lídr STAN, zlínský primátor Miroslav Adámek uvedl, že šlo o první krátkou schůzku. „Jestli jsme ochotní a schopní spolupracovat, o složení rady jsme se nebavili,“ sdělil Adámek, podle nějž STAN o účast v koalici stojí.

Lídr sociálních demokratů a dosluhující krajský radní pro školství Petr Navrátil řekl, že lidovcům sdělil svou ochotu spolupracovat. „Pokud budeme přizváni, budeme rádi,“ řekl Navrátil, který Čunkovi deklaroval i připravenost sestavit stejnou koalici, jaká je na vládní úrovni - tedy lidovci, hnutí ANO a sociální demokraté. Koalici kopírující podubu té vládní lídr lidovců Jiří Čunek nezavrhl.  

Minulé volby přitom sociální demokraté vyhráli a vládli spolu s komunisty a Stranou práv občanu (SPO). Nyní mají v zastupitelstvu šest mandátů, zatímco vítězní lidovci 12. V zastupitelstvu dále bude osm zastupitelů ANO, čtyři komunisté, čtyři zastupitelé Svobodných a Soukromníků, tři členové ODS a dva za hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura.

Právě zástupci Svobodných a Soukromníků, které vedl majitel loterijní společnosti Synot a senátor Ivo Valenta, či ODS, by se také rádi podíleli na vedení kraje.

Lidovci vyhráli pouze ve Zlínském kraji

Zlínský kraj je jediný, ve kterém lidovci triumfovali, a zároveň jejich lídr Jiří Čunek získal v kraji i v celé České republice nejvíce preferenčních hlasů. Lidovci zvítězili ve Vestíně s téměř 35 procenty hlasů, zvítězili také v celém vsetínském okrese se ziskem 33 procent hlasů. V krajském Zlíně pak vyhráli Starostové a nezávislí (STAN), kteří tam dostali skoro 30 procent hlasů. 

V Kroměříži dostalo nejvíce hlasů hnutí ANO, bylo pro něj 22 procent voličů. V Uherském Hradišti se zřejmě projevil vliv senátora a majitele loterijní společnosti Synot Iva Valenty, který vedl kandidátku Svobodných a Soukromníků (SaS). Tato koalice ve městě získala necelých 25 procent hlasů a volby tam vyhrála.