Krajská zdravotní: Insolvenční návrh je předvolební boj

Ústí nad Labem – Krajská zdravotní společnost, která patří Ústeckému kraji, odmítá, že by dlužila miliony firmě Labská investiční. Soud bude rozhodovat o insolvenci Krajské zdravotní, která podle návrhu Labské investiční není schopna zaplatit pohledávku 6,5 milionu. Společnost, která zastřešuje pět severočeských nemocnic, uvažuje o žalobě – žádné peníze prý nedluží a návrh je podle ní šikanózní. Vedení oznámilo, že návrh považuje za součást předvolebního politického boje.

„Připravujeme právní stanovisko, které bychom chtěli zaslat dřív než v desetidenní lhůtě,“ reagoval na zahájení insolvenčního řízení mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra. „Podání považujeme za šikanózní a účelové. Především je ale bezdůvodné, protože taková pohledávka neexistuje,“ dodal. Peníze, které si Labská investiční společnost nárokuje, prý byly uhrazeny již před šesti lety.

Labská investiční ovšem tvrdí, že pohledávka, jíž se chce domoci, vznikla v roce 2008, kdy uzavřela s Krajskou zdravotní smlouvu na poradenské služby u dvou zakázek. Šlo o pomoc s přípravou a zpracováním žádosti o dotace do ROPu Severozápad na projekty Optimalizace logistických a obslužných procesů a Doplnění zdravotnického zařízení a přístrojů pro Nemocnici Teplice. Labská investiční v insolvenčním návrhu tvrdí, že dosud nedostala zaplaceno 6,5 z celkových 9,1 milionu korun.

Vedení Krajské zdravotní naopak oznámilo, že je Krajská zdravotní v nejlepší finanční kondici za poslední léta. Má pětimiliardový obrat a všechny pohledávky splácí – největší zpoždění bylo 28 dní.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Insolvenční řízení je jedním ze zákonných nástrojů, který má umožnit vymahatelnost pohledávek. Podaným návrhem se musí soud zabývat a zanést jej do insolvenčního rejstříku. Od některých firem často zaznívá kritika, že se insolvenční návrhy zneužívají ke konkurenčnímu boji, protože jimi lze snadno poškodit jméno firmy. K tomu podle vedení Krajské zdravotní došlo i tentokrát. Má jít o skrytý předvolební útok opozice na současné představitele Ústeckého kraje, který Krajskou zdravotní vlastní.