Volil i stoletý senior. Poprvé šel k urnám v roce 1946

Tak jako v předcházejících letech rovněž nyní se volilo také v domovech pro seniory. Komisaři přijeli s urnami i za těmi, kteří už nemohou z postele. To ale nebyl případ stoletého Jana Gomoly z domova v Čujkovově ulici v Ostravě-Zábřehu, který si volby ujít nenechal. Poprvé volil v roce 1946.

To mu bylo právě třicet let. Dříve se k hlasování nedostal kvůli válce. Volil v Návsí. „To jsme šli s manželkou poprvé,“ zavzpomínal.

Bydlel dříve v Dolní Lomné. Tu ale zabrali Němci a Jan Gomola tak musel do Ruska narukovat jako voják wehrmachtu. Německy přitom vůbec neuměl. Kvůli válce se dostal i do Katyně, kde objevil masové hroby. Své zážitky ze zdejší oblasti nakonec sepsal. Před pěti lety vyšly knižně i s autentickými fotografiemi.

Volby v domově důchodců

Po válce se Janu Gomolovi podařilo vrátit domů. Znovu si začal vydělávat díky řemeslu, kterému se vyučil. Jako malíř pokojů.

Jan Gomola - dobová fotografie
Zdroj: ČT24/repro foto

Kolikrát za svůj život Jan Gomola volil, spočítat nedokáže. Za dobu, co žije v domově pro seniory, však nevynechal cestu před volební komisi ani jednou. Letos se k volebním urnám odebral i se svými spolubydlícími. Měli to ostatně kousek – stačilo sejít do jídelny.

V domově v Čujkovově ulici trvale žije na 200 lidí. K volbám jich šla přibližně třetina.