Inspekce: Výuka na vinařské škole je nekvalitní

Valtice (Břeclavsko) – Kvalita výuky v jediné vinařské škole v Česku je nízká, tvrdí školní inspekce. Podle inspektorů je řada pedagogů nekvalifikovaná, navíc nejsou jasná kritéria přijímacího řízení. Inspekce se na školu zaměřila po neúspěšné revoltě kantorů proti ředitelce Ivaně Machovcové. Ta sice nakonec zůstala na svém místě, přišla však o prémie a její školu budou nadále sledovat inspektoři.

„Školní inspekce byla velmi nespokojená s úrovní žáků valtické školy a poukázala i na další nedostatky. My jsme vyzvali paní ředitelku, aby nedostatky odstranila,“ shrnul výsledky kontroly na vinařské škole ve Valticích náměstek jihomoravského hejtmana Stanislav Juránek.

Ředitelka školy Ivana Machovcová je přesvědčena, že má škola dobrou úroveň, slíbila však její zlepšení. „Na výtky inspekce jsme zareagovali, zvýšili jsme počet hodin, v maturitním ročníku přidáme nepovinné semináře a budeme se snažit lépe připravit studenty k maturitním zkouškám,“ uvedla ředitelka. Noví kvalifikovaní učitelé potom mají nastoupit k 3. září, aby mohli vyučovat již v nadcházejícím školním roce.

O ředitelčin odchod usilovali před koncem roku někteří kantoři i žáci valtické vinařské školy. Petici proti Machovcové podepsalo na 300 lidí. Podle nich nemá škola dostatečné technické zázemí a na kvalitu jejích absolventů si stěžují zaměstnavatelé z řad vinařů. Ředitelka ovšem tvrdila, že jde pouze o několik nespokojených absolventů a pedagogů. Zastupitelé Jihomoravského kraje však ředitelku potvrdili ve funkci.

Zda se kvalita výuky ve Valticích zlepšuje, zjistí další inspekce. Tu však pošle až nové vedení kraje, které vzejde z podzimních voleb, poukázal náměstek Juránek. Podle něj kraj chce, aby škola opět měla vysokou úroveň, která ji charakterizovala v minulosti.