Policie šetří akci Greenpeace ve Chvaleticích. Případný trest závisí na výši škody

Policie vyšetřuje akci ekologické organizace Greenpeace v elektrárně Chvaletice pro podezření z poškození cizí věci. Skupina 11 aktivistů obsadila v pondělí chladicí věž a vyvěsila na ni dva transparenty. Místo opustili až ve středu večer. Policie chtěla šest cizinců a pět Čechů na služebně vyslechnout, všichni ale na místě odmítli podat vysvětlení.

Podle trestního zákoníku závisí možný trest na výši způsobené škody, která zatím nebyla vyčíslena. Pokud by přesáhla pět milionů korun, hrozí aktivistům teoreticky dva až šest let vězení.

Elektrárna začne škodu zjišťovat koncem tohoto nebo počátkem příštího týdne, až policie ukončí vyšetřování. „Střežíme objekt, aby nedošlo k dalšímu narušení, později se bude provádět ohledání místa činu,“ uvedla mluvčí pardubické policie Jana Drtinová.

Vlastník elektrárny, společnost Severní energetická, už dříve uvedl, že škoda může dosáhnout řádově několika milionů korun, v případě poškození pláště chladicí věže by to byly i desítky milionů. Aktivisté ale takovou sumu zpochybňují. Navrtání děr akumulátorovou vrtačkou podle nich nemohlo věž příliš poškodit.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle generálního ředitele podniku Luboše Pavlase bude ale jen ohledání chladicí věže stát asi 600 000 korun. „Musíme postavit plošinu, provést znalecká posouzení, zda nebyl poškozen plášť, a pak vše demontovat. Podle toho se uvidí, zda to tím vše skončí, nebo budou škody řádově růst, pokud bychom museli udělat sanaci stavby.“

Greenpeace svou akcí protestovali proti probíhající modernizaci elektrárny, která prodlouží její provoz do roku 2030. Severní energetická považuje nesouhlas ekologů za absurdní. Modernizace podle společnosti sníží emise škodlivých látek i prachu.