Budoucnost Přednádraží nejistá, soud rozhodl jen o pokutě

Ostrava – Soud nerozhodl, zda se z ostravské ulice Přednádraží budou muset vystěhovat poslední obyvatelé. Budovy nedávno prohlásil stavební úřad za neobyvatelné a podal žalobu. Očekával se proto verdikt, zda budou lidé, kteří své domovy nechtějí opustit, exekučně vystěhováni. Exekuční návrh ale soud z jednání vyloučil, protože nebyl úplný. Nakonec tak rozhodl pouze o pokutě, kterou má zaplatit majitel domů Oldřich Roztočil za to, že nerespektoval rozhodnutí úřadu o vystěhování. O exekuci by mohl soud znovu rozhodovat příští týden. Kvůli Přednádraží se chystá ještě jeden soud, ostravský magistrát se chce prostřednictvím určovací žaloby zbavit odpovědnosti za nefunkční kanalizaci. Město je přesvědčeno, že kanály patří státu.

Obyvatelé Přednádraží mohou nadále zůstat ve svých domovech, jejich budoucností se soud nakonec vůbec nezabýval. Návrh totiž nebyl podán na konkrétní lidi ani konkrétní nemovitosti, mířil pouze proti společnosti Domy Přednádraží, jejímž prostřednictvím Oldřich Roztočil budovy vlastní. 

„Nyní řešíme, kterých nemovitostí se to týká ve vztahu ke společnosti Domy Přednádraží, s. r. o., a jak je užívá. V tomto směru nebyl původní návrh shledán dostatečným,“ řekl mluvčí soudu Alexandr Dadam. Pokud stavební úřad svůj návrh přepracuje, soud se k němu vrátí. Mohlo by se tak stát v příštím týdnu.

Budovám u ostravského lokomotivního depa hrozí zánik.
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Za nevystěhování 30 tisíc

Zatím soud pouze Roztočilově firmě udělil pokutu 30 tisíc korun za to, že nerespektovala rozhodnutí stavebního úřadu. Postih je relativně mírný, může být až stotisícový. „Při stanovení výše bylo přihlédnuto k době, která uplynula od vykonatelnosti toho rozhodnutí úřadu městského obvodu,“ podotkl mluvčí Dadam. Soud podle něj přihlédl k tomu, že se návrhem na pokutu zabýval poprvé. „Pokud znovu nesplní rozhodnutí úřadu a bude znovu podán nějaký nový návrh na uložení pokuty, tak už ta pokuta bude jiná, bude samozřejmě vyšší,“ řekl Dadam.

Oldřichu Roztočilovi se ale rozhodnutí nelíbí a chce se odvolat. „Z principu se musím odvolat,“ prohlásil. Tvrdí totiž, že udělal, co mohl, když obyvatele vyzýval k opuštění budov. „Nejsem si vědom, jakým způsobem jsem to měl provést, když tam byli lidé, kteří zcela veřejně prohlašovali, že to opustí jen přes svoji mrtvolu a budou se bránit,“ uvedl Roztočil s tím, že zazdívat zaživa obyvatele nechtěl.

Soud má pomoci i s kanalizací

Jedním ze zásadních problémů v Přednádraží je nefunkční kanalizace. Stála na počátku celého problému v ghettu.

Podle majitele domů Roztočila nemůže kanály opravit on sám, protože mu nepatří. Je přesvědčen, že za jejich stav odpovídá město. Ostravský magistrát ale nyní uvedl, že kanalizace zřejmě patří státu. Dříve patřila podle primátorského náměstka Dalibora Madeje státním drahám, které však byly před devíti lety zrušeny a stát si ponechal část jejich majetku. Mezi ten patří i kanalizace v Přednádraží, je přesvědčen magistrát. „Chceme podat určovací žalobu na stát. Kanalizace patřila Českým drahám. Podle našich analýz je nyní majetkem státu,“ řekl náměstek Madej.

Budovám u ostravského lokomotivního depa hrozí zánik.
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Přednádraží je jejich domov, jinam místní nechtějí

Lidé, kteří žijí v Přednádraží, se z budov – podle úředníků neobyvatelných – nechtějí vystěhovat. Poukazují, že jsou to jejich domovy. „Narodil jsem se tu, pochoval matku, vychoval jsem tu osm dětí,“ zdůraznil obyvatel nejzachovalejšího domu číslo 8 Václav Kratochvíl. Podle aktivisty Kumara Vishwanathana navíc lidé, kteří v Přednádraží zůstávají – asi polovina původní komunity – nemají kam jít.

Jaké budou další osudy Přednádraží, rozhodnou následující dny. Obyvatelé domu číslo 8 čekají, zda téměř po měsíci opět začne téct voda. Původně ji měli slíbenou už v pondělí, vodárenská společnost ji ale nepustila, místo toho odebrala vzorky a dodávky obnoví zřejmě zítra nebo v pátek, ukáže-li se, že voda není závadná.

Radní s místními nechtějí nic mít

Pozvání na čtvrteční setkání s obyvateli Přednádraží radní Moravské Ostravy a Přívozu odmítli. „Takže volení zastupitelé tady nejsou pro každého. Zajímalo by mě, zda i na jiné ulici by k tomu přistupovali stejně,“ poznamenal majitel budov Oldřich Roztočil.

Kolik domů zůstane na konci týdne?

V sobotu potom vyprší ultimátum pro vlastníka objektů Oldřicha Roztočila, který má z nařízení stavebního úřadu zdemolovat dům číslo 19. Ten podle posudku hrozí zřícením. Roztočil si ale nechal vypracovat vlastní analýzu a chce se stavebním úřadem ještě jednat.

Odříznutá lokalita Přednádraží leží mezi ostravským lokomotivním depem a přivaděčem k dálnici D1. Zatím v místě zůstává deset z původních jedenácti domů. Stavební úřad vyzval majitele, aby odstranil závady na domech s popisnými čísly 8, 10, 12, 13, 15 a 17. V pěti z nich žijí lidé. V domech číslo 4, 6, 11 a 19 už nikdo nyní. Majitel přitom musí u domu číslo 11 zazdít okna a dveře, dům číslo 19 nařídili úředníci zbourat. Dům, který již nestojí, nepatřil Roztočilovi, nýbrž městské části. Ta ho nechala zbourat.

Budovám u ostravského lokomotivního depa hrozí zánik.
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK