Uklidit a slézt. Protest Greenpeace na věži chvaletické elektrárny skončil

Události v regionech: Protest skončil, začíná spor, jaké škody Greenpeace způsobili (zdroj: ČT24)

Končí protest Greenpeace na chladicí věži elektrárny Chvaletice. Aktivisté, kteří nahoře pobývali déle než dva dny, na závěr vytvořili barevnou mlhu, jež má symbolizovat škodliviny. Potom začali odstraňovat transparenty a zahájili sestup z věže.

Sestup ze stometrové chladicí věže zahájili aktivisté ve středu dopoledne. Před ukončením protestu ještě vypustili z vrcholu věže barevnou mlhu. Potom začali odstraňovat transparenty, které v minulých dnech vyvěsili. Úklid však zkomplikoval vítr, protáhl se proto až do podvečera. Na úpatí věže potom na aktivisty čekala policie, aby je odvezla k podání vysvětlení.

Na věž elektrárny, která je v současnosti mimo provoz a probíhá zde modernizace dvou ze čtyř jejích kotlů, vystoupilo jedenáct aktivistů z Greenpeace v pondělí nad ránem. Učinili tak na protest proti pokračování provozu elektrárny po roce 2020, což má modernizace umožnit. „Podle nás je v tuto chvíli legitimní takhle radikální nenásilná akce občanské neposlušnosti,“ míní vedoucí energetické kampaně Greenpeace. Aktivisté tvrdí, že kvůli tepelné elektrárně umírají ročně v regionu desítky lidí.

Vlastník elektrárny: Vznikly škody za miliony

Společnost Severní energetická, které elektrárna patří, hovoří v souvislosti s protestem o milionových škodách. Podle mluvčí společnosti Gabriely Sáričkové Benešové by mohly dosáhnout i řádu desítek milionů, pokud aktivisté při vyvěšování transparentů poškodili plášť chladicí věže. „Začneme vzniklé škody ještě více zpřesňovat. Na věži je několik desítek děr,“ uvedla mluvčí.

To však Greenpeace odmítl s tím, že navrtání děr akumulátorovou vrtačkou nemůže věž příliš poškodit. Organizace odkázala i na posudek, který si nechala zpracovat. Podle mluvčího organizace Lukáše Hrábka jsou částky, jež vlastník elektrárny uvedl, „absurdní hausnumera“.

Aktivisté začali odstraňovat transparenty a končí svůj protest ve Chvaleticích
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Neproběhlo EIA, modernizací elektrárny se bude zabývat soud

Aktivisté postupně na věž zavěsili transparenty se slovy „již brzy mimo provoz“. Chtějí zabránit prodloužení životnosti elektrárny do roku 2030. Modernizaci sice chce zastavit i spolek Frank Bold Society, který podal žalobu proti stavebnímu povolení, není však vyloučeno, že soud rozhodne až po dokončení prací v elektrárně.

Podle Greenpeace mělo před vydáním povolení proběhnout posouzení vlivu na životní prostředí (EIA), což se nestalo. „Garantuji vám, že by to majitelé elektrárny takhle snadným způsobem obejít nemohli,“ řekl vedoucí energetické kampaně Greenpeace Jan Rovenský.

Protestní transparenty na chvaletické elektrárně
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Severní energetická však snahu aktivistů zpochybňuje. Její mluvčí již po zahájení protestní akce na věži upozornila, že modernizace podstatně sníží emise. „Je smutné, že ekologická organizace bojuje proti zlepšení životního prostředí, které má zajistit dokončovaná oprava elektrárny,“ podotkla Gabriela Sáričková Benešová.

Provoz elektrárny nicméně protest nenarušil. Elektrárna nevyrábí energii, protože dva bloky, kterých se modernizace zatím netýká, jsou odstaveny kvůli nedávnému požáru dopravníku uhlí.