Tajná chodba na Karlštejně odhalila svá tajemství

Karlštejn - Po 124 letech se na Karlštejně otevřela tajná chodba, která byla poprvé zazděna už za Karla IV. Odborníci tam objevili řadu zajímavostí: původní gotické omítky, znak císaře Rudolfa II. a také vzkaz dělníka, který chodbu v roce 1888 znovu zazdíval.

O existenci tajné chodby v Mariánské věži se vědělo. Kde přesně se nachází a hlavně co se skrývá uvnitř, na to se přišlo díky stavebním dělníkům až nyní. Chodbu objevili náhodou, když zdí chtěli vést elektrické kabely. „Tajná chodba byla objevena ve druhém patře Mariánské věže, jediný přístup v současné době je pouze zvenku po lešení,“ přibližuje zástupce kastelána Lukáš Kunst. 

Unikátnost prostoru je v původních gotických stěnách a omítkách, které pocházejí z doby Karla IV. Na jedné z nich je vyrytý znak Rudolfa II. – za jeho vlády byla chodba pravděpodobně poprvé odkryta. A nalezený kousek papíru je zase důkazem, že naposledy se tajný prostor otevřel před 124 lety. „Psal ho jakýsi dělník, zedník Josef Kocourek, a píše nám: zde byl luft ve věži, na kterýžto se přišlo roku 1888 a pak se zas zazdil,“ dodává Kunst.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

O zpřístupnění chodby návštěvníkům se neuvažuje. Z jedné strany se do ní dá vstoupit pouze z lešení, na jejím druhém konci je kostel Nanebevzetí Panny Marie, který je součástí druhého prohlídkového okruhu. Dopis z 19. století spolu s dalšími materiály o novodobých rekonstrukcích hradu uloží odborníci jako vzkaz budoucím generacím zpět do tajné chodby, ta bude znovu zazděna ještě tento týden.