Pod děčínským zámkem se staletí ukrýval gotický hrad

Děčín - Děčínský zámek po letech devastace konečně dostává svou původní tvář. Lákadlem pro turisty nebudou podle jeho správců jen zrekonstruované komnaty, zámecká kaple nebo zahrady. Největší poklad podle nich teprve nedávno objevili archeologové. Při průzkumu podzemí zámeckého nádvoří odhalili pozůstatky středověkého gotického hradu.

Honosný barokní zámek byl léta sídlem rodiny Thun-Hohensteinů. Potom, co ho v roce 1932 šlechtici museli odprodat státu, zabrali rozsáhlé budovy vojáci. Objekt pak postupně sloužil československé armádě, wermachtu a nakonec sovětským vojskům. Nejtrvalejší stopy přitom zůstali po posledních obyvatelích. „Vojáci nadělali opravdu velkou paseku,“ podotkla ředitelka zámku Iveta Krupičková.

Vybydlený zámek přesto skrýval poklad vysoké ceny, ten se ale do žádné vitríny nevejde. Jedná se totiž o zbytky středověkého královského hradu, postaveného v dobách Přemysla Otakara II. Podle děčínského radního Valdemara Grešíka byla památka v minulosti stejně hodnotná jako například Bezděz.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Podzemí bude plně přístupné za tři roky

To, že na místě dnešního barokního zámku stál gotický hrad, památkáři předpokládali, jeho obraz zůstal dochován, žili ale v přesvědčení, že byl zbourán. Teprve důkladný průzkum podzemí ukázal, že původní kamenný palác se skrývá přímo ve zdech modernější stavby.

Podzemí, ve kterém je nejlépe vidět, jak na sebe obě stavby navazují, si návštěvníci zatím mohou prohlédnout pouze částečně. „Jsou tam i prostory, které sestupují hluboko do skály. A tam je vždy problém,“ vysvětlil kurátor zámku František Šuman. Na zpřístupnění ještě čeká nejméně polovina chodeb, bezpečná výletní trasa celým podzemím by mohla být otevřena do tří let.