Táborák v parném dni zničil šest hektarů lesa

Opava – Oheň rozdělaný na okraji lesa stál na počátku rozsáhlého požáru, který v parném dni vypukl na Opavsku. Plameny z ohniště rozšířil na stromy vítr, hasiči zhruba po dvou hodinách dostali požár pod kontrolu. Viníci podle mluvčího hasičského sboru Petra Kůdely z místa utekli. Dva požáry vypukly také na okraji Plzně, u silničního přivaděče na Prahu. Les patří městu Plzni, jehož pracovníci vyčíslili škody na zhruba 100 tisíc korun. Hasiči bojovali s ohněm v místních částech Červený Hrádek a Božkov.

Táborák, který někdo zřejmě neopatrně rozdělal u lesa na Opavsku, stál na počátku požáru, který zničil velkou část porostu. „Hořet začal asi desetihektarový smíšený les. Oheň zničil přibližně šest hektarů,“ přiblížil mluvčí hasičů Kůdela. Škoda se pohybuje okolo 300 tisíc korun.

Požár vypukl v poledne, o dvě hodiny později měli hasiči oheň pod kontrolou. „Požár nyní dohašujeme. Na místě je sedm jednotek,“ řekl Petr Kůdela.

Hoří i na Plzeňsku

Dva velké lesní požáry vypukly také u Plzně. Hasiči museli vyjet k porostům v místních částech Červený Hrádek a Božkov. V Červeném Hrádku vzplál les zhruba ve 12:45 na ploše 300 krát 300 metrů. Kolem druhé hodiny byl původní požár již lokalizován, objevilo se však nové ohnisko. Požár u Božkova zasáhl plochu asi 10 krát 10 metrů. Nyní požární jednotky mají situaci pod kontrolou, ohniska dohašují a kontrolují oblasti, kde by mohl oheň znovu vzplát.

Telefonát Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Další drobné incidenty plzeňští hasiči od rána zaznamenali i na dalších místech. Kolem půl dvanácté hořela lesní hrabanka v plzeňské části Valcha, odpoledné poté hořelo pole u obce Rochlov. Druhý požár dokonce zastavil železniční dopravu na lokální trati z Nýřan do Heřmanovy Hutě.

„Cestující ze zrušeného vlaku jeli následujícím spojem. Náhradní autobusová doprava nebyla nutná, protože hasiči uvedli, že dopravu budeme moci brzy obnovit,“ uvedla mluvčí ČD Radka Pistoriusová. Kolem 17:00 byl provoz na trati plně obnoven.

Příčina požárů se vyšetřuje, je však zřejmé, že na situaci se podepsalo nynější horko, které zachvátilo celou zemi. Již včera vydal Český hydrometeorologický ústav varování před požáry. Platí na celém území Česka, a to až do odvolání.