Ostravské Přednádraží zůstane nadále bez vody

Ostrava – V domech v ostravské ulici Přednádraží stále neteče voda. Jejich majitel Oldřich Roztočil přitom chtěl dopoledne obnovit její dodávky do nejzachovalejšího z domů označených úřady za neobyvatelné. Ostravské vodárny a kanalizace (OVAK) ji sice pustily, potom se ale ukázalo, že někam protéká, a tak dodávky opět zastavily a začalo hledání závady. Majitel domu se nakonec rozhodl objednat specializovanou firmu, která však přijede až v úterý. OVAK navíc odebrali vzorky vody pro laboratorní testy, výsledky budou až za tři dny. Ke stavu kanalizačních rozvodů se musí vyjádřit také znalec.

Vodu do domu číslo 8 měly OVAK podle Oldřicha Roztočila pustit v deset hodin dopoledne. Zprvu se zdálo, že k tomu nedojde, protože neproběhla naplánovaná tlaková zkouška. „Spuštění vody během dneška nehrozí a jsem z toho velice překvapený,“ obával se Oldřich Roztočil. Očekávaní potom sice přijeli a vodu pustili, ale když se ukázalo, že kdesi mizí z potrubí, dodávky opět zastavili. Závadu se nepodařilo nalézt, v pátrání bude v úterý pokračovat specializovaná firma.

OVAK zatím provede testy vody, proto se budou muset obyvatelé obejít bez tekoucí vody další tři dny. Podle mluvčí vodárenské společnosti by však takové zdržení nastalo, i kdyby se nevyskytl únik. „Vzorky bychom odebírali v každém případě,“ řekla mluvčí Martina Gavendová. Zatím by měly obyvatele domu zásobovat cisterny tak jako v minulých dnech.

Oldřich Roztočil, majitel objektu:

„Pouze úspěšná tlaková zkouška určitě stačit nebude. Odborná firma, která zítra dorazí, najde případnou poruchu a vystaví protokoly, jakousi revizní zprávu. Poté už bude záležet pouze na výsledku revizních testů. Pokud by laboratorní testy nevyšly, muselo by se přistoupit k desinfekci vnitřních rozvodů.“

Dům číslo 8, ve kterém měla začít téct voda, je podle majitele v nejlepším stavu. Zatímco některé budovy v Přednádraží bude zřejmě nutné zbourat, tato by měla přežít. „Já bych chtěl během týdne zavolat na stavební úřad a požádat o vyjmutí domu ze zakázaného bydlení,“ plánuje Oldřich Roztočil.

Voda v Přednádraží neteče od července, kdy Roztočil přestal vodárenské firmě platit – uvedl, že nemá z čeho platit, protože obyvatelé domů neplatí nájemné. V té době již byl v plném proudu spor majitele s ostravským magistrátem – zatímco úředníci kritizovali špatný stav domů, Roztočil poukazoval na nefunkční kanalizaci, za kterou podle něj odpovídá právě město.

V lokalitě stojí deset domů. V budovách s čísly 8, 10, 12, 13, 15 a 17 má majitel po výzvě stavebního úřadu odstranit závady, dům číslo 19 nařídil úřad zbourat. U domu číslo 11 musí majitel zazdít okna a dveře, také domy číslo 4 a 6 už nejsou obydlené a jsou značně zchátralé.

Hlavní fakta

  • Stavební úřad nařídil majiteli, aby neprodleně zboural dům číslo 19 v ulici Přednádraží v Ostravě-Přívoze.
  • Majitel domů Oldřich Roztočil si nechá vypracovat oponentní posudek, na základě kterého se rozhodne, zda k demolici svolí. Podle úřadu je ale demolice nevyhnutelná.
  • Úřad již před týdnem nařídil, aby se obyvatelé domů vystěhovali. Protože neuposlechli, podali nyní úředníci žádost o soudní vystěhování.
  • Technický stav bytových domů a hygienické podmínky prý ohrožují zdraví a životy nájemníků.
  • V domech zůstává vzdor úřednímu rozhodnutí asi 140 lidí, mezi nimi mnoho dětí. Podle stavebního úřadu by si měli uvědomit, že tu zůstávají na vlastní nebezpečí.
  • Obyvatelé domů se pustili do oprav závad, na které úřad upozornil. Snaží se úředníky přesvědčit, aby své rozhodnutí změnili.
  • Budovy patří firmě Domy Přednádraží podnikatele Oldřicha Roztočila. Podnikatel lidi vyzval, aby domy opustili, ti to ale odmítli udělat.
  • Pracovníci úřadu hledají pro obyvatele ghetta náhradní ubytování v ubytovnách. Mnozí z nich se ale stěhovat nechtějí.