Brněnský zastupitel Kratochvíl byl zproštěn obžaloby. Hrozilo mu až 8 let vězení

Brněnského zastupitele Tomáše Kratochvíla zprostil brněnský městský soud obžaloby. Podle ní krátil daně u jeho nábytkářské firmy Toka a připravil tak stát zhruba o 1,6 milionu. Kratochvíl už dříve u soudu vyloučil, že by daň krátil úmyslně – tvrdil, že byl podveden. Kdyby byl shledán vinným, hrozilo by mu až osmileté vězení. Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce Jaroslav Paul podal odvolání, obhajoba se jej vzdala.

Obžaloba se týkala vystavování fiktivních faktur za reklamu, které Kratochvíl údajně zahrnoval do účetnictví. Na základě nich mu pak prý firmy automobilového závodníka Michala Pavlíka měly zajistit reklamu na autech jezdce, což se ale nestalo. „Když jsme reklamu zadali, vždy se nám zvýšil obrat. Proto jsme ji považovali za úspěšnou,“ uvedl u soudu Kratochvíl důvod, proč věřil, že se reklama uskutečnila. Navíc doplnil, že jakmile ho na nesrovnalosti upozornil finanční úřad, ihned daň zaplatil i s penále.

Státní zástupce se obrátí na odvolací soud

Soudkyně Barbora Sýkorová uvedla, že se zastavuje trestní stíhání ohledně faktur z roku 2006, protože už byla věc promlčena. U dalších faktur řekla, že žádné důkazy neprokázaly trestnou činnost. „Nebyl prokázán úmysl obžalovaného, a proto není možné s přihlédnutím k zásadě pro dubio in reo (v pochybnostech ve prospěch obviněného) uznat obžalovaného vinným a soud ho musel zprostit,“ uvedla Sýkorová.

Státní zástupce Paul se bude snažit zvrátit verdikt u odvolacího soudu. „Žádné nové důkazy mít asi nebudu, ale je otázka, jestli se soud vypořádal se všemi důkazy, které jsem navrhoval. Přímý důkaz sice není žádný, ale všechny okolnosti svědčí, že došlo k trestnému činu,“ uvedl Paul. Připomněl, že závodník Pavlík byl soudem v Praze v podobných záležitostech, ale u jiných firem, pravomocně uznán vinným.

Hnutí ANO, za které Kratochvíl kandidoval, už dříve vyzvalo politika, aby složil mandát zastupitele. Kratochvíl to ale neudělal. Hnutí jej loni vyloučilo ze svých řad kvůli nespokojenosti s jeho prací v pozici radního, na kterou později rezignoval.