Jihlavu trápí problematická výstavba. Je to jako vězení, zlobí se architekt

V Jihlavě, kde je značný zájem o byty, vznikají kontroverzní developerské projekty. Na Vysočině například vyrostla nová čtvrť, kde je vzdálenost mezi pětipatrovými bytovými domy jen zhruba dva metry. Oslovení architekti i lidé, kteří v domech bydlí, stavby kritizují. Část vedení města proto chce u podobných projektů prosadit změnu.

V některých blocích si lidé z protějších domů mohou doslova podat ruce z okna do okna. Jinde nové domy stojí těsně u chodníku nebo parkoviště a budoucí majitelé některých bytů se budou z pokojů a balkónů dívat jen do zdi. „Co je tady hlavně špatné, je ta psychologická záležitost, že lidé jsou jakoby ve vězení, je znemožněný výhled, což působí velmi tísnivě,“ kritizuje novou výstavbu jihlavský architekt Zdeněk Baueršíma.

Podle stavebního úřadu a investora je vše v pořádku

Architekt se pozastavuje také nad dalšími kontroverzními prvky nových bytových domů, například některé obytné místnosti jsou utopené úrovní okolního terénu. Podle jihlavského stavebního úřadu je ale vše v souladu s platnými předpisy. Vyhláška o minimálně sedmimetrovém rozestupu sousedních staveb platí jen u rodinných domů odlišných vlastníků.

Jihlavu trápí problematická výstavba (zdroj: ČT24)

„Stavební úřad nehodnotí, zda to je, či není vkusné, vhodné, pěkné nebo příjemné, stavební úřad vyhodnocuje stanoviska, která jsou jasně daná vyhláškami, zákony a předpisy,“ uvedl k tomu mluvčí Magistrátu města Jihlavy Radek Tulis. Noví majitelé bytů nechtějí mluvit na kameru, ale v soukromí říkají, že se cítí podvedeni. Nikdo je údajně o dalších plánovaných domech v tak těsné blízkosti neinformoval.

Investor nové bytové výstavby však tvrdí, že všechny náležitosti jsou v pořádku. „Naše firma koupila pozemky včetně veškeré projektové dokumentace a platného stavebního povolení. Součástí byla i studie oslunění. Plníme veškeré požadavky stavebního úřadu,“ vyjádřil se Richard Michl ze společnosti DIXIT Consulting.

Část vedení města chce u příštích podobných projektů prosadit změnu a razantněji novou výstavbu regulovat. „Pokud nemáme regulační plán, tak nejsme schopní toho stavebníka jiným způsobem omezit,“ říká David Beke, architekt a člen Rady města Jihlavy. Lokalita Na Dolech není podle radního zdaleka jediná, která vzbuzuje rozporuplné reakce obyvatel. Jenže omezovat stavebníky, co se týče umístění, vzhledu nebo velikosti nových staveb, zatím v Jihlavě prakticky není možné.