Na hradě Buchlově otevřeli taneční sál. Bude sloužit pro svatby

Na hradě Buchlov po pětadvaceti letech opět otevřeli taneční sál. Vzácná místnost se nachází v domě na druhém nádvoří populárního hradu, který byl postaven na jednom ze strategických vrcholů Chřibů na počátku 13. století. Sál, který byl veřejnosti uzavřen od roku 1991 kvůli vlhkosti a napadení dřevokaznou houbou, bude nyní sloužit také svatebním obřadům.

Opravený je součástí prohlídkového okruhu nazvaného Buchlov v proměnách času. Na výši vstupného se zařazení nové atrakce neprojeví. „V Tanečním sále se prováděly prohlídky od roku 1836, později se tam zahajovaly. Sám si to pamatuji, že jsem tam jako mladý prováděl. Doufám, že to bude zase tak jako kdysi,“ uvedl kastelán Rostislav Jošek. Hrad Buchlov ročně navštíví více než 80 tisíc lidí.

O svatby je velký zájem

Podle kastelána se v sále navíc od příští sezony budou pořádat svatební obřady, o které je velký zájem. Vyhrazen pro ně bude jeden den v měsíci. Obnovou Tanečního sálu podle Joška práce v domě neskončí. „Pod sálem je velký krásný renesanční prostor, Nová kasárna, ze kterého by měla být v budoucnu expozice zbrojnice,“ dodal Jošek.

Samotný Taneční sál je podle něj ještě potřeba dovybavit. „Budou tam barokní kamna a budou se restaurovat židle, které tam původně byly,“ doplnil Jošek. Dům s Tanečním sálem je třípatrový, z jeho přízemí byla patrně vedena hlavní přístupová trasa do hradního jádra. Stavba sálu byla dokončena v roce 1602 pro svatbu Jiřího Zikmunda Prakšického ze Zástřizl s Alžbětou Gedeonkou Kotvrdovskou z Olešničky.

Sál byl upraven podle expozice z první republiky

Taneční sál je po Rytířském sále druhou největší místností hradu. Momentálně je vybaven 14 restaurovanými obrazy rodových portrétů a heraldiky ze 17. a 18. století. Působivou atmosféru sálu dotvářejí dvě malované dřevěné lavice datované do období manýrismu až raného baroka. Byly vyrobeny ke slavnostní příležitosti, zřejmě právě ke svatbě.

Na hradě Buchlově otevřeli taneční sál (zdroj: ČT24)

Taneční sál byl v roce 1991 uzavřen kvůli vážné havárii krovu a napadení dřevokaznou houbou. Střecha a krov byly opraveny v letech 2007 až 2008, předloni byla zahájena oprava podlahy a rozvodů elektroinstalace, loni skončila rekonstrukce omítek stěn, stropu a podlahy. Letos byly dokončeny úpravy sálu dle expozice z první republiky.

Rekonstrukce si vyžádala 6,5 milionu korun. Podle architekta Zdeňka Chudárka z Národního památkového ústavu je sál na hradě poměrně rozsáhlý, navíc byl před opravou značně zdevastovaný. „Dřevomorka byla v krovech i ve stropech. Sál trpěl i vysokou vlhkostí obvodového zdiva. Strop byl také poddimenzovaný, neúnosný na svoji šířku, a bylo nutné řešit jeho ztužení, stejně jako krovu,“ popsal architekt.