Kojenci mají pohybové vady. Počet nemocných strmě roste

Stále více kojenců a batolat musí pravidelně cvičit pod dohledem fyzioterapeutů. Už v raném věku mají tyto děti pohybové vady. Například na prostějovském rehabilitačním oddělení zaznamenali až 60% nárůst těchto pacientů. Výjimkou nejsou ani dvoutýdenní děti.

Už ve Štěpánových dvou měsících si Petra Tichá všimla, že se její syn otáčí hlavně na pravou stranu. Levou ruku téměř nepoužíval. Podle fyzioterapeutů první známka špatného pohybového vývoje.

Její potomek musí proto pod dohledem odborníků absolvovat takzvanou Vojtovu metodu. Jde o formu cvičení, která přináší výborné výsledky již po několika měsících. „Nejen v ordinaci fyzioterapeutky. S šestiměsíčním Štěpánem musí jeho máma cvičit minimálně čtyřikrát denně i doma,“ zjistila redaktorka České televize Zuzana Kozáková Glacová.

Kojenci mají pohybové vady

Pokud se maminka na cvičení s kojencem necítí a nestačí jí k tomu síly, doporučují fyzioterapeuti, aby s léčbou pomohli také otcové. „Stává se, že některé maminky to nezvládnou, takže zapojujeme i tatínky. Provádějí některý ze cviků, který maminka není schopna udržet,“ sdělila prostějovská fyzioterapeutka Ilona Malá.

  • Vojtova metoda vychází z poznatků vývojové kineziologie a vývojové neurologie. Jde o sérii cviků, které ve výsledku nakonec vedou ke správné vzpřímené chůzi. Metodu lze využít v motorické rehabilitaci u pacientů všech věkových kategorií, a to už od kojeneckého věku.
  • Intenzita léčby závisí na věku a stavu pacienta. Terapii vykonávají v domácím prostředí rodiče, popřípadě rodinní příslušníci nebo osobní asistenti dle instruktáží fyzioterapeuta. Délka jedné cvičební série se u dětí typicky pohybuje od pěti do dvaceti minut.

Podle její kolegyně Daniely Němcové ale nestačí jen správné cvičení. Děti musejí ležet či posedávat také ve správné poloze. Jinak o veškeré pokroky v hybnosti, které získaly díky speciálnímu cvičení, rychle přijdou.

S pohybovými vadami se některé děti už rodí. Platí to hlavně u těch předčasně narozených. Za nárůstem těchto případů je ale podle lékařů také fakt, že rodiče i pediatři na správný vývoj a držení těla dbají už u několikatýdenních dětí.

  • Prof. MUDr. Václav Vojta se specializoval na dětskou neurologii. Narodil se v jižních Čechách v r. 1917. V začátcích své lékařské praxe působil na Hennerově klinice v Praze. Od roku 1954 pracoval v lázních Železnice s dětmi s centrální poruchou hybnosti a na empirickém základu vyvíjel systém reflexní lokomoce. Roku 1968 odešel do Německa, kde působil nejprve jako vědecký pracovník na Ortopedické klinice v Kolíně. Zde dostal možnost pokračovat v práci na vývojové kineziologii a diagnostice a vedl kurzy pro lékaře a fyzioterapeuty. Od roku 1975 byl vedoucí rehabilitačního oddělení a zástupce prof. Hellbruggeho v Dětském centru v Mnichově, kde až do konce svého života (+ 12. 9. 2000) dále rozvíjel s týmem kolegů v mnoha zemích diagnostický a terapeutický systém reflexní lokomoce, včetně výukového programu pro fyzioterapeuty, lékaře a lektory Vojtovy metody.
  • Dnes se kurzy Vojtovy metody konají v Německu, Nizozemí, Francii, Norsku, Švédsku, Španělsku, Itálii, Rakousku, Rumunsku, České republice, Polsku, Argentině, Chile, Mexiku, Venezuele, Koreji, Japonsku a Indii. K výuce s vlastními výukovými terapeuty a s vlastním výukovým týmem byly Mezinárodní Vojtovou společností (IVG) pověřeny výukové týmy v Německu, Nizozemí, České republice (RL-Corpus), Španělsku a Japonsku.
  • Zdroj: vojtovaspolecnost.cz