Náměšťská vrtulníková základna slaví 60. Důchod ji však nečeká

UDÁLOSTI: Náměšťská základna slaví šedesátku (zdroj: ČT24)

Letecká základna v Náměšti nad Oslavou slaví 60 let od založení svých leteckých útvarů dnem otevřených dveří. Sami vojáci z 22. základny vrtulníkového letectva oslavili jubileum s denním předstihem již v pátek. Ministerstvo obrany v minulém desetiletí chtělo náměšťskou základnu zrušit. To však již v plánu není, armáda naopak chystá modernizaci.

Slavnostní nástup sledovali současní i bývalí velitelé náměšťské základny. O to, zda jejich odkaz v srdci Vysočiny přetrvá, se již neobávají. Kritické okamžiky Náměšť prožila před třinácti lety, kdy ministerstvo obrany připravovalo zrušení vrtulníkové základny a přesun jejího osazenstva do Čáslavi.

Nakonec k tomu nedošlo a nyní se tradiční letecké základně blýská na lepší časy. „Několikrát bylo deklarováno, že jsme perspektivní vojenskou vrtulníkovou základnou,“ zdůraznil velitel základny Petr Čepelka. Ministerstvo nyní chystá rozšíření počtu vojáků a také náhradu současných helikoptér. V Náměšti v současnosti létají stroje Mil Mi-24/35 spolu s Mi-171Š.

Stárnoucí Mi-24 by mělo nahradit dvanáct nových víceúčelových helikoptér, které nyní armáda shání. První stroje by měli vojáci podle předpokladu dostat v druhé polovině roku 2019. „Příslušníci naší základy věnují maximální úsilí a pozornost tomu, aby byli připraveni k případné implementaci těchto strojů do struktur naší základny tak, aby mohlo vše proběhnout na maximální úrovni bez ohrožení bezpečnosti letů,“ poznamenal Petr Cepelka.

Díky základně se Náměšť bouřlivě zvětšila

Již samotný vznik základny výrazně ovlivnil Náměšť jako takovou. Počet jejích obyvatel již za prvních deset let od příchodu letectva vzrostl ze tří na pět tisíc. Nejen Náměšťští se ale sjedou na sobotní den otevřených dveří.

Zatímco dopoledne se vojáci představí pozemními ukázkami, odpoledne se přesunou na nebe. Nad Náměští prolétnou gripeny, alky a poté již přijdou na řadu „domácí“ s Mi-24 a také Mi-171. Zvláštním hostem potom bude nedávno renovovaný historický MiG-15UTI, tedy typ, se kterým vojáci v Náměšti začínali.

Později nad Vysočinu vzlétaly suchoje Su-7, Su-22 či Su-25 a po vyřazení bitevníků sovětské výroby krátce také české L-159. Jako základna vrtulníkového letectva slouží Náměšť posledních osm let.