Jihočeská záchranka zaplnila poslední bílé místo, otevřela svoji 31. základnu

Jihočeská záchranka má nyní 31 výjezdových základen. Poslední, která by měla zajistit, že se do všech koutů regionu dostanou sanitky včas, začala fungovat ve Lhenicích na Prachaticku. Slouží na ní dvoučlenná posádka bez lékaře. Vybavení základny společně se sanitním vozem stálo čtyři miliony korun.

Okolí Lhenic bylo podle ředitele jihočeské záchranné služby Marka Slabého posledním bílým místem bez výjezdové stanice. Otevřením 31. základny se to změnilo. „Podle zákona musí být dojezdová doba záchranného vozu 20 minut, čemuž vyhovujeme,“ zdůraznil Marek Slabý.

Lhenická starostka Marie Kabátová upřesnila, že sanitka z Prachatic, která do obce dosud zajížděla, sice dvacetiminutovou lhůtu stíhala, ale jen těsně. „Jezdila (…) kolem 17 až 20 minut. Když je ohrožen život, je to doba docela nedostatečná,“ zdůraznila.

Posádka sanitky, se kterou nebude jezdit lékař, bude obsluhovat oblast na pomezí okresů České Budějovice a Prachatice. „Všechny výjezdové základny leží mezi většími středisky, zároveň jsou na místech na křižovatkách silnic, které vedou do hůře obslužných oblastí,“ podotkl ředitel záchranné služby.

Jihočeská záchranná služba za letošní první pololetí zasahovala zhruba u 70 tisíc případů. Nejčastěji záchranka vyjížděla k lidem s dýchacími a oběhovými obtížemi nebo centrálními mozkovými příhodami.