V Přednádraží opět poteče voda, majitel se dohodl s vodárnou

Ostrava - V jednom z domů ghetta v ostravském Přednádraží by mohla po třech týdnech opět téci voda. Majitel budov Oldřich Roztočil se dohodl s Ostravskými vodárnami a kanalizacemi (OVAK) na podmínkách, za kterých je podnik ochoten vodu pustit v domě číslo 8, stát by se tak mohlo už v sobotu. Soud by také měl rozhodnout o žádosti o exekuční vystěhování, kterou podal stavební úřad v Ostravě-Přívoze. Verdikt padne nejdříve v pondělí. Soudce, který má případ na starosti, je nyní na dovolené. Úřad nařídil budovy vyklidit do 4. srpna, protože jsou podle něj životu nebezpečné. Z domů stále odmítá odejít zhruba stovka lidí.

Lidem z Přednádraží svitla naděje, že v jednom z domů znovu poteče voda. „Vodárny mají několik podmínek. Musím uhradit dluh, prokázat, že technický stav přípojky a vodovodu je takový, že neohrožuje zdraví a životy lidí ani nezpůsobí žádnou škodu na majetku, zaplatit poplatek za obnovení dodávky vody a také zajistit, aby se neopakovalo to co v minulosti, kdy došlo k poškození vodoměru,“ řekl Roztočil. Dlužnou částku, která podle něj není nijak závratně veliká, prý dnes zaplatí. Dodal, že jednání vodáren bylo velice korektní.

Pokud nenastane nějaký technický problém, voda by podle Roztočila v domě mohla téct nejpozději v pondělí, kdyby se vše dařilo hodně dobře, možná i dřív. „Teoreticky to možné je. Teď to závisí na něm, na základě jeho prohlášení my to pak přijdeme na místo prověřit. Musíme udělat zkoušky, nějakou dobu voda musí téct, než ji pustíme naostro,“ uvedla mluvčí OVAK Martina Gavendová.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Vodárny dodávky přerušily skoro před třemi týdny kvůli dluhům majitele, ten za vodu nezaplatil, protože mu přestali platit obyvatelé domů nájemné. Od té doby vozí lidem vodu cisterna, kterou platil zpočátku Roztočil, později občanské sdružení Vzájemné soužití a různí dárci. V tuto chvíli je zásobování cisternou zaplaceno do soboty. Obnovení dodávek vody do jednoho z domů umožní skutečnost, že tento dům je samostatným odběrným místem a vodárny přistoupily na nabídku, že majitel uhradí dluh právě jen za toto odběrné místo.

Pokud voda v domě poteče, chce majitel opravit elektroinstalaci a další nedostatky, čím by rád docílil toho, aby stavební úřad městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz povolil uznat dům znovu za obyvatelný. „Tím pádem by se tam pak mohly obnovit nájemní smlouvy, obyvatelé by pak opět začali platit i za vodu,“ řekl Roztočil.

Zatím žádný posun nenastal ohledně kanalizace. Roztočil je ochoten dočasně domy připojit na staré jímky, než vodoprávní úřad rozhodne spor o vlastnictví kanalizace. To by mohlo trvat dva až tři měsíce. Následná oprava by pak mohla stát až 25 milionů, městská část chce proto najít levnější řešení.

Žádost o exekuční vystěhování, kterou podal stavební úřad, soud v pondělí vrátil k doplnění. Dnes vypršela třídenní lhůta na opravu, soudce má tedy žádost zpět na stole. Rozhodnout by mohl v příštím týdnu. K okamžitému vystěhování by ale zřejmě nedošlo. Spíše hrozí pokuta ve výši až 200 tisíc pro vlastníka budov za to, že nezajistil, aby lidé z domů do půlnoci 4. srpna odešli. Majitel ale dle svých slov neměl žádnou zákonnou možnost, jak je z bytů dostat, a proti případné pokutě se hodlá bránit soudně.