Noční spoje mezi Prahou a Olomoucí jsou pod dohledem policie

Pardubice - Pardubická policie zřídila na svém útvaru pořádkových sil nové pohotovostní a eskortní oddělení. Příslušníci budou od nynějška doprovázet cestující ve večerních a nočních vlakových spojích, které jezdí na koridoru mezi Prahou a Olomoucí. Bezpečnost ve vagonech se totiž rapidně zhoršila – lidé se čím dál častěji setkávají s krádežemi, výtržnostmi či sexuálním obtěžováním.

Krádeží na železnici meziročně přibývá. Zatímco v roce 2010 policisté zaznamenali bezmála dva a půl tisíce případů, vloni to už bylo o 270 hlášení víc. Dosavadní letošní čísla půjdou podle policistů ještě výš. V poslední době se navíc objevil nový způsob krádeží: když zastaví vlak, zloději do něj vběhnou a během chvíle cestující připraví o zavazadla.

Pardubická policie se s tímto trendem rozhodla bojovat nasazením příslušníků přímo do vlaků. Zaměřují se přitom hlavně na večerní a noční spoje, jež jsou pro zloděje největší příležitostí. Jedna dvojice policistů stihne během služby trvající od podvečera do půl šesté ráno pohlídat čtyři vlaky, které jezdí na hlavním koridoru mezi Prahou a Olomoucí.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Policisté si kontroly pochvalují, není totiž výjimkou, že v nočních spojích narazí na celostátně hledané osoby. „Během posledních dvou měsíců jsme měli jedno zatčení, jedno předvedení ke zjištění totožnosti a jedno dodání do výkonu trestu,“ popsal Robert Marx ze speciálního oddělení, které se na vlaky zaměřuje.

Dráhy si své vlaky ohlídat nedokážou

České dráhy, které denně vypraví šest a půl tisíce vlaků s téměř půlmilionem cestujících, přiznávají, že se železničními piráty nemohou téměř nic dělat. „Uhlídat celou tu masu je prostě nereálné,“ potvrdila mluvčí drah Kateřina Šubová. I proto ČD přítomnost policistů ve vagonech vítají, cestující přesto vyzývají k opatrnosti.