Čína se zajímá o ostravskou krev. Hledá zde i návod, jak porazit rakovinu

Lékaři z ostravské fakultní nemocnice podepsali smlouvu o spolupráci se zástupci Červeného kříže z Pekingu. Podle vedení nemocnice jde o historický okamžik. Nemocnice totiž zatím s čínskými lékaři, kteří se zajímají i o zde vyvíjenou vakcínu proti rakovině, nespolupracovala.

Součinnost čínských odborníků a ostravské fakultní nemocnice má probíhat ve dvou rovinách. V prvé řadě jde o zdejší krevní centrum, které se díky 50 tisícům odběrům řadí k největším v ČR.

„Čínská strana si centrum vybrala sama. Má totiž mezinárodní akreditaci,“ uvedla redaktorka České televize Iva Piskalová, podle níž to byl pro Čínu rozhodující faktor. Už za dva týdny proto například odjede primářka ostravského krevního centra přednášet do Číny.

„A to na téma, jakým způsobem zde získávají nové dárce krve, to je pravděpodobně v Číně asi velký problém,“ dodala Iva Piskalová s tím, že jde o předávání know-how co se týče dárcovství.

Číňané v Ostravě
  • Ostravskému krevnímu centru každoročně přibude zhruba 1300 nových dárců, mezi nimiž jsou převážně mladí lidé, protože přibližně 70 procent nově příchozích dárců jsou studenti ve věku do 19 let. Centrum se intenzivně už sedmým rokem zabývá náborem nových dárců ve školách. Dnes jich má 13 500. „S takovým počtem dárců můžeme být maximálně spokojeni, ale každý rok zaznamenáme samozřejmě i úbytek dárců, protože někteří skončí například kvůli věku, nemoci nebo se odstěhují, proto je potřeba každý rok získávat nové a nové dárce,“ uvedla za centrum Naděžda Kalužová. Podle ní je 1300 nových dárců ročně dostatečným počtem, ale pokud by jich bylo ještě více, krevní centrum by to uvítalo.
  • Dárce krve musí mít dobrý zdravotní stav, věk od 18 do 60 let a více než 50 kilogramů. Při odběru daruje 470 mililitrů krve. Muži mohou darovat krev co tři měsíce, ženy co čtyři, dárci do 21 let dvakrát za rok.

Zajímají se také o vakcínu proti rakovině

Číňany však zajímá i spolupráce v oblasti výzkumu rakoviny. Zdejší krevní centrum je totiž již několik let zapojeno do klinické studie, ve které je 1200 pacientů.

V klinické studii, která už je v posledním stádiu, se pracuje s vakcínou na nádorové onemocnění. A právě ostravští lékaři ve výzkumu významně pokročili.

Krevní centrum FNO je krizovým centrem pro spádovou oblast Moravskoslezského kraje, zásobuje tak krví zdravotnická zařízení i v širokém okolí. U dárců využívá takzvaný objednávkový systém, a může proto podrobně kontrolovat přísun jakékoliv krevní skupiny do skladu tak, aby se získaná krev plně využila. Centrum je podle odborníků dostatečně zásobeno, aby bylo schopno reagovat i na případná velká neštěstí.