Ryby z Jordánu se loví pomocí elektrického proudu

Tábor - Čištění nejstarší umělé vodní plochy ve střední Evropě, táborského Jordánu, se dostalo do další etapy. Dělníci dokončili hráz, která vodní plochu rozdělila na dvě části. Klesající hladina odhalila množství nevybuchlé munice, vzácné škeble a nyní zřejmě i spodní výpusť rybníka, o jejíž existenci odborníci dlouhou dobu pouze spekulovali. Nyní začal několikadenní odlov ryb pomocí elektrického proudu z upuštěné části rybníka. Podle Jana Štěpána z Českého rybářského svazu je to nejšetrnější metoda. Rybáři ryby omráčí hlubinným agregátem a potom je přemístí do jiných vod.

„Čtyři sta voltů pouštíme do vody. Jedná se o stejnosměrný pulsující proud. Vytváří pulsy, kterých je padesát za sekundu,“ uvedl rybář Oldřich Pecha. Elektrický proud pouštějí rybáři do vody vždy jen okamžik. Tak ryby v okolí dvou metrů od nabitého podběráku přitáhnou, na několik vteřin znehybní a okamžitě vyloví. Ryby nijak netrpí.

Odlov zajišťuje štičí líheň Esox, která sídlí hned pod hrází rybníka. Podle Pechy z líhně zatím nevědí, jak dlouho bude akce trvat, naplánována je zatím do pátku. Jordán přes 180 let nikdo nelovil. Není jasno, jak velké množství ryb a jaké druhy se v nádrži nachází. Podle Pechy žije v Jordánu hlavně velké množství úhořů a kaprů. Navíc rybáři očekávají, že vyloví i živočichy mimořádných rozměrů.

„Nádrž nebyla skoro 200 let vypouštěna. Ryby se tu mohly dožít vysokého věku a až raritních rozměrů,“ řekl. Legendou Jordánu je sumec Vilém. Toho prý řada rybářů ulovila koncem května, ale nikdo ho nedokázal vytáhnout na břeh. „Vždycky to bylo v termínu kolem svátku Viléma. Proto nosí legendární sumec toto jméno. Necháme se překvapit, jestli skutečně podobnou rybu vylovíme,“ uvedl Pecha. Místo sumce se málem podařilo vylovit jinou velkou rybu. „Dneska se nám málem povedl krásný úlovek tolstolobik, byla to ryba přes dvacet kilo a přes jeden metr délky,“ uvedl rybář Jaromír Dvořák.

Žádná ryba, kterou jeho lidé pomocí elektrického proudu chytí, však nezamíří do prodeje. Všechny poputují do jiných vod, většina jich skončí v řece Lužnici. Někteří vzácní živočichové však zůstanou v Jordánu. Nádrž je totiž nyní přepažena rozdělovací hrází na dvě poloviny. A ryby se odloví pouze v jedné části. 

Odbahnění Jordánu, které letos začalo, je jedním z nejnáročnějších a nejnákladnějších projektů na Táborsku v posledních letech. Odhadované náklady činí 372 milionů korun. Stavaři zatím pod dnem vyrazili štolu, v níž povede nová spodní výpusť. Po vypuštění vody, odlovu ryb a pyrotechnickém průzkumu dna nádrže začne odbahňování. Nikdo přesně nedokáže odhadnout, kolik tun sedimentu se v Jordánu nachází. Odbahnění nádrže o rozloze 51 hektarů by mělo být hotovo v roce 2014. Město získalo na práce dotace ve výši 85 procent, samo se bude podílet zhruba 60 miliony korun.