SŽDC zbaví tratě stromů, začne na Lipensku

Lipno nad Vltavou - Rozmary počasí už způsobily na trati z Rybníka do Lipna nad Vltavou škody v řádu milionů korun. Provoz se tam kvůli vichřicím nebo dešti zastavil jen během prázdnin hned sedmkrát. Správa železniční dopravní cesty chce podobným situacím do budoucna zabránit a během následujících týdnů proto bude jednat o pokácení stromů v ochranném pásmu dráhy. A to nejen na Lipensku, ale v okolí všech nebezpečných úseků v Česku.

Popadané stromy a větve, zpřetrhané trakční vedení, suť na kolejích, podemletá trať. Milionové škody na dvacetikilometrovém úseku napáchalo prázdninové počasí. Silné deště a vítr zastavily provoz mezi Rybníkem a Lipnem nad Vltavou za posledních 40 dní sedmkrát. „Dvakrát došlo taky k podmáčení trati, protože nefungoval odtok, už kvůli tomu jednáme se správou a údržbou silnic,“ uvedl Pavel Halla, mluvčí Správy železniční dopravní cesty.

Trať je pouze jednokolejná, a tak dráhy musí pokaždé nasadit náhradní autobusy. „Pokaždé jsme museli nasazovat náhradní dopravu, vyjde nás to na 50 tisíc jedna mimořádná událost,“ uvedl Jiří Kafka, ředitel Krajského centra osobní dopravy, ČD.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Naposledy stál provoz na trati v neděli, kdy zatím z nezjištěných příčin přímo v Rybníku vykolejil vlak s 20 lidmi. „Protože se tento případ ještě nepodařilo objasnit, žádáme cestující z toho vlaku, aby se ozvali policii,“ uvedla Štěpánka Uhlířová, mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR Jihočeského kraje.

Trať je klíčovou spojnicí jak pro místní, tak v létě pro turisty mířící na vodu a na Lipensko. Od června tu dokonce spoje přibyly. „Je pro nás velmi důležitá, v létě ji využívají vodáci, místní pro cesty do práce a k lékaři,“ uvedl Milan Zálešák, starosta Vyššího Brodu.