Začátek epidemie chřipky se blíží. Nyní je vhodná doba pro očkování

Blíží se začátek rizikového období virových onemocnění. Podle hygieniků je tak nyní nejvhodnější doba se nechat očkovat proti chřipce. Chřipková epidemie totiž obvykle propuká na přelomu roku a očkování v pozdějších měsících by už nemuselo fungovat. Na vakcíny přispívají některé zdravotní pojišťovny a lidem starším 65 let je proplácejí úplně.

Vyrovnat se s neustálými výkyvy teplot je pro organismus zátěží. Zatímco ráno se pohybují teploty lehce nad nulou, v poledne přesahují 20 stupňů Celsia. Jen na začátku září tak je mezi dětmi do pěti let o polovinu více nemocných. „Každoročně po létě přibývá respiračních onemocnění. Vliv na to má teplota i to, že se shlukuje více lidí a nemoc se rychleji šíří,“ potvrdil praktický lékař Vladimír Marek.

Děti totiž opět chodí do škol a onemocnění si předávají mezi sebou, od nich se pak mohou nakazit i rodiče. „Na začátku září nebo října ještě problémy zpravidla nejsou. Postupně nemocnost narůstá. Nejhorší je únor a březen, kdy přijdou chřipkové epidemie, kdy bývá extrém, ale nedostaneme se na nemocnost vyšší než 40 procent,“ popsal situaci ředitel Základní a mateřské školy Kotlářská Libor Zřídkaveselý.

Prozatím ve většině případů nejde o chřipku, ale nachlazení, které zvládnou lidé vyléčit sami. Čekárny praktických lékařů tak zatím plné nejsou. „Většina pravých chřipek začíná až na přelomu roku. Čekáme leden až březen,“ dodal Marek.

Na chřipku každý rok zemře několik tisíc lidí

Příznaky nachlazení a chřipky jsou obdobné, u druhé jmenované ale závažnější. Mezi ně patří celková zchvácenost a také vysoké horečky – 38 až 40 stupňů Celsia. Pacienti také trpí bolestmi svalů nebo kloubů. Jedinou prevencí jak se chřipce vyhnout je očkování.

O chřipce hovoří praktický lékař Vladimír Marek (zdroj: ČT24)

„Každoročně v České republice umírá na chřipku kolem dvou čtyř tisíc pacientů, což není úplně malé číslo. Léčba chřipky je velmi omezená. Antibiotika u chřipky nezabírají, takže je to vlastně jediná prevence,“ upozornil Marek.

Pro účinnou ochranu stačí jedna injekce a imunita, kterou si pomocí ní člověk vybuduje, trvá asi 12 měsíců. „Chvíli trvá, než imunita nastoupí. Nyní je vhodná doba pro očkování, kdyby epidemie začala dříve, tak by vakcína v prosinci už nemusela fungovat,“ vysvětlil praktický lékař.

Očkovat by se lidé měli nechat každý rok

Vakcína je pro lidi starší 65 let a pro chronicky nemocné zdarma. Ostatní za ni zaplatí částku v řádu několika stovek korun. Na očkování přispívají některé zdravotní pojišťovny, každá z nich ale jinou částkou. „Zatím je zájem malý. Řádově jsou to zatím desítky pacientů, za rok je to zhruba 150 lidí,“ uzavřel Marek.

Podle něj počet zájemců o očkování neroste, ale stagnuje. Protože vybudovaná imunita vydrží jen 12 měsíců a také proto, že virus neustále mutuje, tak lékaři doporučují přeočkování každý rok na začátku podzimu.