Romům v Krupce vadí, že nemůžou posedávat venku

Krupka (Teplicko) - Romové z Krupky odmítají vyhlášku, která zakazuje v některých částech města sedět venku na trávě či schodech. Chtějí kvůli tomu 5. září demonstrovat. Město Vyhlášku o zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku a estetického vzhledu města schválilo 25. června, pořadatelé demonstrace ji označují jako protiromskou.

„Vyhlášku vnímáme jako protiromskou. Na našem sídlišti byly odstraněny lavičky, chybí místo pro hraní dětí, neexistuje dětské hřiště, peníze se našly jen na kamerový systém k našemu sledování,“ uvedl v tiskové zprávě organizátorů demonstrace jeden z nich, Jozef Miker. „Myslíme si, že jde o pokus vytlačit Romy z ulic nebo jim tak znepříjemnit život, aby z Krupky odešli,“ dodal.

Vyhláška za „škodlivé činnosti“ považuje umisťování a používání předmětů k rekreaci a vaření na veřejném prostranství. Konkrétně jsou vyjmenované lavice, lavičky, židle, stoly, grily či udírny. Zakázáno je také sezení na zídkách a odpadkových koších. Mapka v příloze vyhlášky definuje oblast, pro kterou nová obecní nařízení platí. Kromě Mariánského náměstí v centru města jde o sídliště Nad Plovárnou v místní části Bohosudov a celé sídliště Maršov, v jehož horní části bydlí velká část Romů žijících v Krupce.

Starosta Krupky Zdeněk Matouš (Sdružení nezávislých kandidátů - Šance pro město - ČSNS 2005 a nezávislí kandidáti) o protestu zatím oficiálně nic neví, žádnou velkou účast ale nečeká. „Vyhláška vznikla na popud stížností občanů, i romských,“ řekl. Podle něj ve vyhláškou vymezených oblastech lidem vadilo zapalování ohňů, téměř táboření a hudební produkce. „Nikomu ze slušných lidí by vyhláška neměla vadit,“ dodal.

Romové chtějí svůj nesouhlas s novým nařízením vyjádřit protestním pochodem 5. září. Z maršovského sídliště půjdou na náměstí, kde předají své požadavky vedení města. Kromě zrušení kritizované vyhlášky chtějí i nové lavičky a dětské hřiště v Maršově.

Telefonát Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)