Na Šelmberku se vařilo postaru

Tábor - Na zřícenině hradu Šelmberk u Mladé Vožice se hodovalo jako ve středověku. Sdružení Danar, které již deset let pracuje na obnově hradu, zde uspořádalo festival dobové kuchyně. Sdružení postupně mění hrad v historicko-řemeslné a vzdělávací centrum.

Dřívější kuchyně se musela obejít bez elektřiny, polotovarů a kuchyňských robotů. Přesto současná přehlídka historických kuchyní nabídla speciality, za které by se nemusela stydět ani luxusní restaurace. A ještě s poutavým výkladem. „Například vojáci fasovali špek, cibuli, fasovali i sušené ovoce. Nejdůležitější komoditou stravy vojáka v třicetileté válce však byl chléb,“ upozorňuje šéfkuchař vojenské polní kuchyně. 

Návštěvníci tak mohli ochutnat například fazole se švestkami z barokní polní kuchyně, gotické hrachové placky nebo marcipán z renesanční cukrárny. Nechyběla ani medovina nebo pivo. V historii však stálo vaření hodně sil a zabralo také mnoho času. „Uvědomte si, že jediná technologie, která sloužila například k rozmělňování masa nebo ořechů, byl jenom hmoždíř a ruce kuchaře s nožem,“ popisuje obtíže středověkého kuchaře Jan Klubalová z o. s. DANAR. 

Například pořízení chleba dnes představuje pětiminutovou návštěvu supermarketu. Ve středověku to ale byla práce na celý den. Dobové služby a řemesla se časem natrvalo zabydlí ve skanzenu, který skupina nadšenců postupně buduje vlastníma rukama. „Je dobré, aby ti lidé, kteří se na tom podílejí, měli určitou vazbu, trošku tady zakořenili. A nejlepší způsob je, že přidají ruku k dílu,“ uzavírá Aleš Nový z o. s. DANAR. 

Sdružení má před sebou ještě mnoho let práce, první úspěch ale už slaví. Spokojených návštěvníků přibývá a přijíždějí i z druhé strany republiky.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)