Na Třebíčsku někdo po nocích vypouští rybníky. Nikdo neví proč

Čtyři rybníky na Třebíčsku vypustil během posledních týdnů neznámý vandal. Škoda je sice minimální, obce ale přišly o zásobu vody. Pachatele hledá policie. Obce v okolí řeší, jak svůj majetek před podobným útokem zabezpečit.

Vypuštěním rybníka se málem znehodnotila dvouletá práce rybářů, kteří se starají o odchov línů ve Starém rybníce u Ptáčova. V rybníce byly čtyři tisícovky ryb. Rybáři je stačili vylovit. „Vysadili jsme je na sportovní rybníky,“ říká jednatel třebíčských rybářů Lubomír Máca. Vylovení ale nebylo jednoduché. Rybník museli rybáři vypustit celý.

Ptáčovský rybník je takzvaný nebeský, to znamená, že nemá přítok a závislý je pouze na srážkách a jarním tání. Než se znovu napustí, bude to trvat dva roky.

Vandal neřádil jen v Ptáčově, už předtím zničil rybník v Rokytnici nad Rokytnou. A také v Čáslavicích. Tam dokonce dvakrát. V obou případech ale vodu jen asi o metr upustil. „Je to vandalství největšího zrna, protože vody je málo, neprší,“ říká Václav Martenek, který má zahradu nedaleko jednoho z rybníků.

Proti takovým útokům jsou obce bezbranné, všechny vypuštěné rybníky totiž leží na odlehlých místech. A například Třebíč vlastní hned patnáct rybníků. „To by znamenalo, aby tam někdo byl denně. To je jak časově, tak finančně velmi náročné a neumíme to ani personálně zabezpečit,“ říká mluvčí Městského úřadu Třebíč Irini Martakidisová.

Policie zatím vandala nevypátrala. Ale ani když se jí to povede, nečeká ho vysoký trest. Kvůli nízké škodě může za vypuštění rybníků dostat maximálně patnáctitisícovou pokutu.