Ostravu trápí prázdné centrum. Zdejší prostory chce nabízet levněji

Ostrava v současné době mapuje opuštěné budovy v centru města, které by byly vhodné i pro podnikatele. Město plánuje i případný vznik speciálního fondu, z něhož by se dočasné pronájmy mohly financovat. Prostory by tak nejen podnikatelé mohli získat za zvýhodněných podmínek, uvedla bez dalších podrobností náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

„Vzniknout by v nich mohly třeba řemeslné dílny, prodejny specialit nebo bistra. Pro nápad se město inspirovalo v devíti evropských městech,“ zjistila redaktorka České televize Markéta Radová.

Projekt s názvem Refill je dvouletý a zkušenosti město čerpá i například z nizozemského Amersfoortu, kde už dočasné pronájmy prostor fungují.

Ostrava chce zalidnit centrum

Město si od této aktivity slibuje především oživení centra, které se dlouhodobě vylidňuje. „V současné době mapujeme všechny tyto prázdné prostory, ať už jsou soukromé nebo města. Soustředíme se hlavně na historické jádro města a přilehlé ulice, tedy centrální obvod,“ řekla Šebestová.

„Ostrava by měla v tom projektu hrát roli hlavně takovou, že poskytne zájemcům o využití prostoru na dočasnou dobu jakoukoliv součinnost a nebude mu klást překážky,“ uvedla Šebestová.

Cílem toho projektu je nabídnout prostory start-upům. Třeba na pár týdnů.
Kateřina Šebestová
náměstkyně primátora

Do budoucna by město chtělo připravit webové stránky s nabídkou prostor a zajistit rovněž koordinátora, který by se o dočasný pronájem prázdných prostor staral a zájemcům pomohl se vším potřebným. V ideálním případě by mohla vzniknout i agentura.

V Ostravě se rozvíjejí i další plány, které by měly napomoci v jejím rozvoji. Může se do nich zapojit široká veřejnost