Lidé z Boru se zápachu spálených pneumatik stále nezbavili

Bor u Skutče - Nebezpečná skládka pneumatik v Boru u Skutče je rok po velkém požáru stále na svém místě. Na její likvidaci nemá peníze provozovatel, obecní úřad ani kraj. Spáleniště obtěžuje místní obyvatele silným zápachem. A vypadá to, že se ho ještě několik let nezbaví.

Likvidaci skládky už loni majiteli Radku Chadimovi nařídila Inspekce životního prostředí, zároveň mu vyměřila pokutu 50 tisíc korun. „Zvažujeme zahájení dalšího správního řízení o uložení pokuty za nesplnění opatření k nápravě,“ řekl Martin Klingr, zástupce ředitele oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí v Hradci Králové.

Chadimovi ale potřebných pět milionů chybí, navíc je sám v konkurzu. „Budu se snažit, aby to trvalo co nejkratší dobu,“ přislíbil.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Na sanaci spáleniště nemá peníze ani obec, předpokládané náklady třikrát převyšují její rozpočet. „Dokud skládka nezmizí, nebudeme mít klid,“ konstatoval starosta Boru Vlaďko Beneš. Nepomůže ani kraj. „Nemáme právní důvod do toho finančně vstupovat, mimořádný stav nebyl vyhlášen,“ uvedl vedoucí odboru životního prostědí pardubického krajského úřadu Josef Hejduk.