Spalovna v Karviné zatím nebude, nedostane dotaci

Karviná - Stavba velké spalovny odpadů za pět miliard korun v Karviné se odkládá. Nemůže totiž počítat s dotací od Evropské unie. Společnost KIC Odpady formálně odstoupila od žádosti o podporu z Operačního programu životního prostředí, protože Česká republika nedokázala v současnosti vytvořit podmínky pro podporu takového typu projektu. Informoval o tom dnes výkonný ředitel společnosti KIC Odpady Jaroslav Kořínek. Podle něj ale příprava projektu nekončí, pouze se o rok posouvá.

Deklarovanou podporu od ministerstva životního prostředí podle něj Evropská komise (EK) neschválila. „Projekty byly postaveny na předpokladu spolufinancování až 40 procent investičních nákladů z veřejných prostředků. Chybějící peníze by musely být získány neúměrným zdražením likvidace komunálního odpadu s přímým dopadem na města a potažmo občany Moravskoslezského kraje, což není přípustné,“ uvedl Kořínek.

Projekt Krajského integrovaného centra na energetické využívání odpadů (KIC) je dílem společnosti, jejímiž akcionáři jsou Moravskoslezský kraj, pět statutárních měst a obec Horní Suchá. Spalovna má likvidovat odpad z největších měst Moravskoslezského kraje. Stavba má stát zhruba pět miliard korun a krajský úřad ji chtěl postavit do roku 2015.

O zpoždění stavby spalovny v areálu bývalého Dolu Barbora v Karviné se mluvilo už v lednu v Ostravě na konferenci Odpady 21. Podle účastníků konference chtěla EK na stavbu přispět jen dvaceti místo čtyřiceti procenty, s nimiž kraj počítal, a podmínky u EK nebyly dobře vyjednány. 

„Komise nám hází klacky pod nohy a brání tomu, aby v České republice taková zařízení vznikla,“ řekl tehdy Jaromír Manhart z ministerstva životního prostředí. Podobných spaloven má v Česku vzniknout až 11. Lidé proti stavbě spalovny v Karviné vytvořili petici, tu podepsalo zhruba 11 000 lidí.