Letzelův palác jaderná bomba nezničila, na hrob teď dostane kameny z něj

UDÁLOSTI: Šest kamenných úlomků hirošimského paláce přivezli Japonci do Náchoda (zdroj: ČT24)

Náchod navštívila delegace z Japonska. Přijela uctít zdejšího rodáka, architekta Jana Letzela. Ten Japonce na počátku 20. století seznámil s moderní architekturou a vyprojektoval Průmyslový palác v Hirošimě, který jako jedna z mála staveb nepodlehl naprosté zkáze, již rozpoutala jaderná bomba 6. srpna 1945.

Nejhorší zbrani, kterou proti sobě lidé použili, alespoň částečně odolalo v Hirošimě jen málo budov. Nejslavnější z nich je Průmyslový palác, neboť fotografie pustiny, v jejímž středu se tyčí železobetonová budova s kupolí, zůstává výmluvným důkazem jaderné hrozby. Zejména pro Čechy má ale ještě jeden rozměr. Onu stavbu, která přežila jaderné peklo a dnes slouží jako Památník míru, projektoval architekt Jan Letzel z Náchoda.

Do Náchoda nyní zástupci hirošimské univerzity přivezli šest úlomků kamenů z Letzelova nejslavnějšího díla. Památku Jana Letzela uctili návštěvníci z orientu také obřadem u jeho hrobu. „Milý pane Jane Letzele, děkujeme vám za to, co jste pro Japonsko udělal, a tímto vám vzdáváme hold,“ řekl nad náchodským hrobem Rebun Kayo z hirošimské univerzity. Architektovi potomci gesta návštěvníků ocenili. „Byla jsem dojatá. Myslím si, že ani pohřeb Jana Letzela takový nebyl,“ poznamenala manželka Letzelova prasynovce Dana Hejzlarová.

Rebun Kayo strávil půldruhého desetiletí hledáním zbytků staveb, které jaderný výbuch v Hirošimě zničil. Úlomky z Průmyslového paláce našel v řece. Nyní je předal architektovým potomkům a představitelům města. Dokázal jim také přesně ukázat, kde ve stavbě úlomky původně byly. Architektův prasynovec Jiří Hejzlar uvedl, že jeden z hirošimských úlomků umístí přímo na Letzelův hrob. Další by potom měly být k vidění v náchodském muzeu.

Hirošima se stala jako významný přístav a průmyslové centrum hlavním cílem prvního jaderného bombardování v dějinách. Americký bombardér na její centrum shodil bombu „Little Boy“ 6. srpna 1945. Bezprostředně zahynulo asi 70 tisíc lidí, desetitisíce dalších později podlehly zraněním nebo nemoci z ozáření. Podruhé a prozatím naposledy byla jaderná bomba ve válečném konfliktu použita o tři dny později, kdy americký bombardér zamířil nad Kokuru, ale kvůli špatnému počasí nakonec shodil bombu na Nagasaki.