Voda v Brně je kvůli bakteriím pitná jen po převaření

Brněnské vodárny a kanalizace zjistily v pitné vodě dodávané do vodovodní sítě přítomnost bakterií. Po konzultaci s Krajskou hygienickou stanicí proto vydaly upozornění, že voda je pitná pouze po převaření. Preventivně začaly vodárny do vody přidávat víc desinfekce a proplachují vodovodní řady.

Brněnské vodárny zjistily bakterie v pitné vodě při pravidelném měření. „Jedná se o koliformní bakterie,“ upřesnil Petr Šindler z Brněnských vodáren a kanalizací a dodal, že se jednalo o jednotková množství. Pro koliformní bakterie ale norma stanovuje nulovou toleranci. 

Ředitel Krajské hygienické stanice David Křivánek dodal, že jde spíše o preventivní opatření. „Nejedná se o havarijní stav ani kontaminaci fekáliemi, ale o zcela nepatrné překročení mikrobiálních ukazatelů v důsledku vyšší teploty dodávané studené vody, čímž mírně klesla dezinfekční účinnost běžného zabezpečení v pitné vodě,“ vysvětlil David Křivánek.

  • Koliformní bakterie můžeme najít v trávicích ústrojích různých živočichů včetně člověka. Jsou hlavním signálem fekálního znečištění vody. Jsou to například bakterie Escherichia Coli nebo druhy Salmonella. Požití koliformních bakterií ve vodě může zapříčinit průjem, zvracení a celkovou nevolnost.

Brněnské vodárny začaly do vody přidávat víc desinfekce a proplachují vodovodní řady. Voda v Brně proto může být cítit chlórem a být zakalená. Voda z vodovodu je pitná jen po převaření. Speciální cisterny s pitnou vodou v brněnských ulicích nejsou. Podle hygieniků stačí vodu z kohoutku jen převařovat. Lidé také mají možnost koupit si balenou vodu v obchodech.

Nález bakterie ve vodě představuje komplikace pro 400 tisíc lidí (zdroj: ČT24)

Z restaurací a kaváren zmizely karafy s kohoutkovou vodou

Informace o vadné vodě se mezi lidmi rychle rozšířila. V obchodech se regály s balenými vodami začaly vyprazdňovat už po druhé hodině odpoledne. Také restaurace a kavárny přestaly odpoledne nabízet vodu z kohoutku či led. Někteří zákazníci si raději objednali pivo, jiní si počkali, než se majitelé vrátí s balíky PET lahví.

Opatření se týká Brna i okolních obcí

Problém se týká zhruba půl milionu Brňanů a také lidí v okolí. Vodu z kohoutku by neměli pít ve více než čtyřiceti obcích Jihomoravského kraje. Například na Židlochovicku, Šlapanicku, části obcí na Tišnovsku a dále také Kanic, Bílovic a Řícmanic.

Analýza dalších vzorků potrvá tři dny

Vodárny dělají další odběry vzorků. Jejich analýza trvá tři dny. „Musíme najít příčinu a odstranit ji,“ řekl Petr Šindler z Brněnských vodáren a kanalizací. Bakterie se objevily pouze ve dvou vzorcích z pondělního odběru. Ze Žebětína a Komína, kam míří část povrchové vody z Vírské přehrady. Dvě třetiny Brna zásobuje první březovský vodovod podzemní vodou, do jedné třetiny Brna míří voda smísená z Víru a druhého březovského vodovodu. 

Tisková konference ke kvalitě vody v Brně (zdroj: ČT24)

Loni kvůli závadné vodě onemocněly v Praze čtyři tisíce lidí

Problémy s pitnou vodou byly v květnu loňského roku i v pražských Dejvicích a Bubenči. I tam se ve vodovodním řadu objevily koliformní bakterie. Voda potom byla odstavena na čtyři dny. Za znečištění vody mohl průsak z kanalizace. Celkem onemocněly více než čtyři tisícovky lidí, z toho třiatřicet skončilo v nemocnici. Situace v Brně by ale neměla zdaleka být tak vážná.