Pětiletá kauza nekončí. Prodej pozemků libereckými zastupiteli bude znovu řešit soud

Kauza 23 zastupitelů Liberce obžalovaných z porušování povinnosti při správě cizího majetku kvůli prodeji městských pozemků nekončí. Krajský odvolací soud v Liberci zrušil rozsudek okresního soudu a případ vrátil k novému projednání. Okresní soud všem uložil tříměsíční podmínky se zkušební dobou na jeden rok, zastupitelé se proti tomu úspěšně odvolali. Podle odvolacího soudu je potřeba doplnit dokazování.

V případu se posuzuje obchod z dubna 2007, kdy město prodalo dva pozemky v Doubí o celkové rozloze téměř 3400 metrů čtverečních bez výběrového řízení téměř za 1,5 milionu korun. Manželé Volavkovi za jeden pozemek zaplatili 875 korun za metr čtvereční a za druhý 350 korun za metr.

Náměstkyně hejtmana Zuzana Kocumová
Zdroj: Petrášek Radek/ČTK

Tržní hodnota parcel přitom podle žalobkyně Martiny Dědkové převyšovala 5 milionů. Státu tak měla vzniknout škoda 3,5 milionu korun. „Spolehli se na podklady, které jim byly předloženy, přestože tyto podklady byly zpochybněny,“ uvedla dříve státní zástupkyně. 

  • Pro prodej tehdy hlasovali všichni zastupitelé z ODS, ČSSD a Unie pro sport a zdraví, jeden komunista a dvě zastupitelky Strany zelených. Mezi obžalovanými jsou tehdejší primátor Jiří Kittner a současná radní Zuzana Kocumová. Úředníci obžalováni nebyli.

Podle státní zástupkyně Martiny Dědkové byli všichni zastupitelé obžalováni z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku. „Tohoto jednání se nedopustili úmyslně, ale z nedbalosti,“ řekla dříve Dědková s tím, že podle zákona za to hrozí vězení až na tři roky.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kupci pozemků Volavkovi později tvrdili, že se jim obchod nevyplatil. Nelíbilo se jim, že v sousedství zakoupeného pozemku vyrostly viladomy, navíc byla půda podmáčená a museli do úprav investovat dalšího 1,5 milionu. Karel Volavka uvedl, že zastupitele nijak neovlivňoval, na radnici jednal jen s vedoucím odboru rozvojových projektů Ladislavem Fuchsem, s nímž se znal.

Cena byla adekvátní, hájí se zastupitelé

Obžalovaní trvají na své nevině. Podle Kittnera (ODS) stojí celá žaloba na tom, že zastupitelé prodali pozemky za určitou cenu, ale znalecký posudek přitom říká, že cena obvyklá byla o několik milionů korun vyšší.

„My celou dobu tvrdíme, že to je nesmyslné, že v té lokalitě se nikdy za tuto cenu žádný takový pozemek neprodal, a vůbec ne takový, který jsme prodávali my. A teprve teď znalec připustil, že to stanovení obvyklé ceny asi úplně v pořádku není,“ uvedl dříve Jiří Kittner (ODS), jeden z obžalovaných a bývalý primátor Liberce.

Redaktorka Jana Šrámková: K soudu nepřišel ani jeden ze zastupitelů (zdroj: ČT24)

Na nesrovnalosti upozornil opoziční zastupitel Jiří Šolc. „Nám přišel nestandardní jednak způsob, kterým se to projednávalo a předkládalo zastupitelstvu, a jednak ta nízká cena,“ uvedl v roce 2015 zastupitel Liberce Jiří Šolc (SLK).

Posudky ohledně ceny se výrazně rozcházejí

Podle předsedy odvolacího senátu jsou ohledně reálné ceny pozemků pochybnosti. V případu se objevily čtyři posudky, znalci dospěli k částkám od 1,9 milionu do 5 milionů. „Jsou dvě kategorie, kdy dva posudky stanovují výrazně vyšší ceny než druhé dva,“ uvedl předseda odvolacího senátu František Jahůdka. Podle něj se sice zřejmě nepovede stanovit nějakou absolutní cenu, okresní soud by ale při novém projednání měl nechat znalce konfrontovat.

„Odchylky ve stanovení ceny jsou natolik zásadní, že vzbuzují pochybnosti, které je potřeba odstranit,“ uvedl Jahůdka. Okresní soud by také měl znovu vyslechnout úředníky tak, jak to požadovala obhajoba.

Případ obžalovaných libereckých zastupitelů se vrací na začátek (zdroj: ČT24)

„Samozřejmě je to okamžitá úleva, ale je pravda, že ten soud se vleče tak dlouho a ta rozhodnutí byla tak různá, že je to akorát další epizoda v tom asi sedmiletém případu,“ uvedla současná radní Liberce Zuzana Kocumová.

Liberečtí zastupitelé z let 2006 až 2010, kteří hlasovali pro prodej městských pozemků, stanuli před soudem už v roce 2011. Okresní soud bude případ posuzovat už počtvrté. Nejprve dospěl k názoru, že se žádný trestný čin nestal. Na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu se ale musel kauzou znovu začít zabývat. Vynesl zprošťující rozsudek, který ale odvolací soud zrušil. Loni na podzim okresní soud uznal vinu zastupitelů.