Protest proti kamionům na Spořilově: Lidé chtějí dostavbu pražského okruhu

Zástupci občanských sdružení Stop Kamionům – Iniciativa za dostavbu Pražského okruhu a SOS Spořilov společně uspořádali protestní pochod po frekventované Spořilovské spojce na Praze 4. Akce měla upozornit na chybějící část pražského okruhu, kvůli které jezdí kamiony přes obydlenou část Prahy.

Pochod začal u nájezdu ze Senohrabské ulice a protestující došli k dalšímu nájezdu z ulice Na Chodovci. Podle odhadů policie se ho zúčastnilo asi 80 lidí. Na bezpečnost dohlížela policie, která postupně zcela zastavila dopravu.  

Podobná akce proběhla letos v polovině srpna, kdy sdružení Stop kamionům zablokovalo frekventovanou silnici v Uhříněvsi. Také touto akcí chtěli upozornit na problém nedostavěného úseku 511.

Trasa 511 prochází na území hlavního města přes katastry obcí Běchovice, Dubeč, Uhříněves, Královice, Nedvězí a Kolovraty. Na území Středočeského kraje prochází přes katastr Říčan a Nupak. Úsek měří přes 12 kilometrů a jsou na něm plánovány čtyři mimoúrovňové křižovatky. Součástí stavby, která propojí obě dálnice, jsou rovněž dva tunely. Celý Pražský okruh měří zhruba 80 kilometrů, nyní je v provozu jen asi polovina.

Kamiony na okruhu u Spořilova
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Pražský okruh vzniká již déle než třicet let, ale výsledky tak dlouhé práce jsou diskutabilní. Z jedenácti úseků, které ho mají tvořit, je zatím v provozu pouze sedm. Původní termín dokončení celého okruhu přitom byl v roce 2015. 

Pro dokončení jižního půlkruhu spojujícího tah z Plzně s cestou na Hradec Králové ale chybí stavba 511, silniční úsek mezi Říčany a Štěrboholy, který nutí dopravu směřující ze západu na východ využívat silnici od Kutné Hory a Říčan, a projíždět tak obytnými zónami Uhříněvsi a Dolních Měcholup.

Pražský okruh – existující a neexistující (červeně) úseky
Zdroj: ČT24

Situaci ovšem komplikuje skutečnost, že se stavba 511 ocitla na seznamu projektů, které mají starý posudek o vlivu na životní prostředí EIA – a Evropská komise pro ně vyžaduje nový. Vláda původně chtěla pro jihovýchodní část Pražského okruhu vyjednat výjimku, která se vztahuje i na dalších deset staveb, nakonec se ale rozhodla, že tak neučiní a úsek ze seznamu prioritních staveb vyřadila. Jeho dostavba se tak ještě zpozdí.