Vojáci ve Vyškově trénují, jak nejlépe zvládnout povodeň

Vojenský prostor ve Vyškově se stal na deset dnů záplavovou oblastí. Vojáci tam nacvičují povodňová opatření. Mezinárodního cvičení Engineer Rescuers se účastní pětistovka příslušníků armád z Česka a Slovenska. Armáda pořádá podobná cvičení každým rokem. Spolu s integrovaným záchranným systémem se totiž pravidelně podílí na likvidaci následků povodní. Naposledy se v roce 2013 v Čechách vystřídalo téměř deset tisíc vojáků.

Vojáci ve vojenském újezdu Březina během deseti dnů například zachraňovali figuranty z vody, snažili se zprůjezdnit zničené cesty a stavěli provizorní mosty. Pomocí jeřábu za několik hodin dokáže skupina silných mužů složit mohutnou skládačku. Provizorní most pak stačí vysunout a mohou po něm jezdit auta a třeba také právě těžké záchranářské transportéry.

Češi stavěli železný most, Slováci dřevěný

Po rozdělení Československa zůstalo rozdělené i vybavení ženistů. Na cvičení měly obě armády možnost vyzkoušet si práci kolegů. „Čeští ženisti předávají zkušenosti z jejich odbornosti našim ženistům a opačně. Je to vynikající,“ říká velitel Pozemních sil Slovenské republiky Ondřej Novosad. Češi tentokrát stavěli železný most a Slováci dřevěný.

K povodním patří neodmyslitelně i pytle s pískem. Bývá jich potřeba desítky a stovky tisíc. Čtyřicetimetrovou hráz zvládli vojáci postavit za šest hodin. „Na výstavbu jsme použili 2300 pytlů. Kluci, co provádějí pytlování, jsou ve dvaceti lidech schopni za hodinu napytlovat 800 pytlů,“ počítá velitel opevňovacího odřadu Petr Motlíček.

Vojáci trénovali na povodně na suchu i na vodě (zdroj: ČT24)

Obojživelné transportéry jsou sice staré, ale výkonné

Při povodních armáda používá obojživelné transportéry PTS10. Má celkem čtyři. Zasahovaly třeba v roce 2008 a 2013. „Je to sice staré vozidlo, ale přepraví až 70 osob a 10 tun materiálu,“ chválí transportér velitel ženijního pluku Robert Bielený.

Armáda cvičí na záplavy každým rokem. Spolu s integrovaným záchranným systémem se totiž pravidelně podílí na likvidaci následků povodní. Naposledy se v roce 2013 v Čechách vystřídalo téměř deset tisíc vojáků.