Americké bombardéry přistály v Mošnově. Přiletěl i „neviditelný“ B-1B Lancer

Na letiště Leoše Janáčka v Mošnově na Novojičínsku dosedly dva americké strategické bombardéry. To vše v rámci nadcházejících víkendových akců Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Jeden z letounů, bombardér B-1B Lancer, který umí být neviditelný pro radary, se na akci objevuje vůbec poprvé.

„Bude dominantou letošní americké statické ukázky. O jeho účast jsme usilovali několik let,“ řekl předseda pořádajícího sdružení Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. Dodal, že stroj, který je součástí 489. bombardovací skupiny, je běžně umístěn na základně v Dyess v Texasu. 

Americké bombardéry přistály v Mošnově (zdroj: ČT24)

B-1B Lancer byl původně vyvinut k provádění jaderných útoků na území Sovětského svazu, dnes tvoří společně s bombardéry B-2 a B-52 páteř amerického strategického letectva.

A právě pro bombardér B-52 Stratofortress, který do Ostravy rovněž přiletěl, to je už pátá návštěva této akce. Oba stroje v Mošnově přistanou proto, že se v Česku účastní mezinárodního leteckého cvičení Ample Strike.

Obří americké letouny doplní stroj KC-135 Stratotanker, který slouží k doplňování paliva za letu u stíhaček a právě i bombardérů. Už potřetí se pak na akci představí konvertoplán CV-22B Osprey. Stroj startuje s motory kolmo k zemi jako vrtulníky, pak je překlopí a může se pohybovat vysokou rychlostí jako klasické dopravní letouny.

Událost odstartuje naplno o víkendu

Akce, která loni přilákala na 220 000 návštěvníků, se pro širokou veřejnost uskuteční 17. a 18. září. Celkem dorazí přes 100 kusů letecké a 150 kusů pozemní techniky. „Do akce, na které se tradičně podílí i Armáda České republiky, se zapojí téměř 1000 vojenských profesionálů,“ uvedl velitel vzdušných sil Armády ČR Jaromír Šebesta.

Podle něj dny zahájí průlet formace armádních letounů. „Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení pilota letounu JAS-39 Gripen nebo na kombinovanou dynamickou ukázku boje o osadu s leteckou podporou pozemních sil,“ doplnil.

  • B-1 Lancer je americký nadzvukový strategický bombardér. Stroj byl vyvinut k provádění jaderných úderů v hloubi Sovětského svazu, ale po roce 2000 byl úspěšně používán též k plnění taktických úkolů. Byl nasazen v operacích Pouštní liška, Spojenecká síla, Trvalá svoboda a ve válce v Iráku. Spolu s letouny B-52 Stratofortress a B-2 Spirit dnes typ B-1B tvoří páteř bombardovacího letectva USA. Ve výzbroji se s ním počítá minimálně do roku 2040, byť vývoj letounu započal na prahu šedesátých let.

Už podruhé se do bojových ukázek zapojí členky jordánské armády. Ženská jednotka speciálních sil z Jordánska bude spolupracovat se zásahovou jednotkou moravskoslezské policie. Společně předvedou osvobození rukojmí z uneseného letadla.

Velkým lákadlem pro návštěvníky jsou vždy letecké akrobatické skupiny. Letos budou dvě. Své umění předvedou piloti italské skupiny Frecce Tricolori, která vystupuje s deseti cvičnými letouny M-346, což je nejvyšší počet letounů, který akrobatické skupiny používají. Už dříve pořadatelé oznámili účast švýcarské akrobatické skupiny Patrouille Suisse. Ta vystupuje se šesti nadzvukovými dvoumotorovými letouny F-5.

„Pro návštěvníky to tak bude jistě velmi atraktivní příležitost porovnání dvou různých dramaturgií akrobatických skupin,“ uvedl Pavlačík. Itálie stejně jako Švýcarsko vedle akrobatů vyšle do Mošnova rovněž bojový letoun na sólovou ukázku. Lidé se však musejí připravit také na zevrubná bezpečnostní opatření, a to kvůli hrozbě teroristických útoků.

  • Zakázané jsou drogy, laserová ukazovátka, létající předměty, jako balonky, modely letadel či drony, do areálu nesmějí zvířata. Děti do 15 let mohou dovnitř jen v doprovodu dospělého, lidé u sebe musí mít doklady a vstup do areálu je zakázán v uniformách z druhé světové války i jejich částech. Pořadatelé ale nebudou dělat žádná omezení ohledně donášeného jídla či pití.

Celkem se do akce zapojí zástupci 21 zemí, což je v historii akce rekordní počet. Zatím nejvíce jich bylo v roce 2012, kdy to bylo 16 zemí. „Programově letos máme nejbohatší ročník. Bohužel jsme dokonce museli některé ukázky odmítnout,“ řekl Pavlačík.

Dny NATO jsou největší akcí svého druhu ve střední Evropě. Účastní se jich vojenské, záchranářské a bezpečnostní jednotky. Na akci je vstup zdarma.

  • DNY NATO V OSTRAVĚ začaly psát svoji tradici v roce 2001, přičemž z původně regionální veřejné prezentace armády, policie a záchranářů se stala největší letecko-armádně-bezpečnostní show ve střední Evropě. Tuto skutečnost dokládá nejen rostoucí zájem ze strany zahraničních účastníků, ale především počet návštěvníků akce.
  • DNY VZDUŠNÝCH SIL ARMÁDY ČESKÉ REPUBLIKY jsou oficiální akcí českého letectva, která se koná na základě rozhodnutí resortu obrany právě souběžně s Dny NATO v Ostravě, a to jako jejich součást. „Vytvořili jsme tak prestižní formát, který je důležitou garancí kvality zejména vůči zahraničním účastníkům. Tato skutečnost se pak odráží v organizaci řady zahraničních aktivit, jako je konání Summitu velitelů Vzdušných sil zemí V4, bilaterálních setkání, mezinárodních konferencí a workshopů na nejvyšší úrovni právě na naší akci,“ říkají pořadatelé akce.