Prázdniny skončily, uzavírky a dopravní omezení na některých silnicích trvají

Na některých místech na jihu Moravy se musejí řidiči a také školáci, kteří dojíždějí do školy, připravit na složitější cestování. I po prázdninách se pracuje například na silnici mezi Strážnicí a Bzencem-Přívozem.

Už dva měsíce pracují dělníci na silnici mezi Bzencem-Přívozem a Strážnicí. Do desátého září, kdy se konalo Strážnické vinobraní, byla silnice uzavřená jen zčásti. Od pondělka do konce listopadu už tudy neprojedou ani autobusy, ani vozy integrovaného záchranného systému.

Ujet asi pětikilometrový úsek mezi Bzencem-Přívozem a Strážnicí běžně zabere jen několik minut. Teď lidé musí cestovat po dvacetikilometrové objízdné trase přes Vnorovy, Veselí nad Moravou a Bzenec. „Já se v tom jízdním řádu vůbec nevyznám, ráno jsem raději jela vlakem,“ říká obyvatelka Bzence-Přívozu Šárka Foukalová.

Pro některé děti znamenají opravy dřívější budíček, aby v tamním Purkyňově gymnáziu stihly první zvonění. „Musím vstávat asi o hodinu dřív, normálně jsem vstávala v sedm. Jede to hrozně dlouho,“ stěžuje si studentka gymnázia ve Strážnici.

Silničáři pracují i na dalších úsecích silnic. „Je to průtah Březinou a trasa Podivín - Lednice. To jsou velké akce, které jsou v tuto chvíli rozestavěné a mají přesah do roku 2017,“ vysvětluje ekonomický náměstek Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Ivan Točev. V polovině září začnou také opravy silnic v Podolí, mezi Březinou a Ochozem u Brna, v Medlovicích a mezi Dubňany a Ratíškovicemi. Práce na silnicích skončí v listopadu. Znovu ale začnou na jaře, podle toho, jaké bude počasí.