Ředitel mladobucké ZŠ vytrhl děti ze světa mobilů. Ráno je odevzdávají

Trávení veškerých volných chvil mezi vyučováním pouze s mobilním telefonem a kolektiv mlčících dětí o přestávkách patří na Základní škole v Mladých Bukách na Trutnovsku minulosti. Ředitel Pavel Petržela zvolil netradiční řešení věčných diskusí, kdo má lepší mobil a více her a aplikací. Žáci ráno své telefony odevzdají a dostanou je až po vyučování. A o přestávkách se prohánějí s míčem nebo třeba hrají karty.

Každé ráno telefony žáků mladobucké základní školy končí ve skříni sborovny. Ve třídách dosud platil zákaz telefony používat během výuky. Ovšem vedení školy netěšilo ani to, jak vypadaly přestávky.

„Místo toho, aby se třeba učili nebo si povídali mezi sebou, hráli hry a byli na sociálních sítích,“ popisuje ředitel školy stav před novým opatřením.

Odevzdávání telefonu před výukou tedy škola zapracovala do školního řádu a ten pak podepsali rodiče. Překvapivě ani nikdo neprotestoval a souhlasy získala škola bez potíží. A i sami žáci vnímají změnu.

„Povídáme si spolu,“ tvrdí žákyně školy Radka Marková. Podle učitelky Moniky Hofmannové předtím postávaly děti vedle sebe a komunikovaly třeba i přes telefon.

Školáci teď po přestávkách hrají třeba karty (zdroj: ČT24)

Mladé Buky mohou být příkladem pro další vzdělávací instituce. Třeba škola v Pilníkově se zřejmě nechá inspirovat. Jen více řeší právní aspekty takového kroku, v tom by ale problém být neměl. „Pokud je to s předchozím souhlasem, dokážu si představit, že tento postup je v pořádku,“ tvrdí trutnovský právník Josef Zeman.